FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Bitijeva knjiga "Doba svjedočenja - Tvorba identiteta u suvremenoj hrvatskoj prozi"

ZAGREB, 27. lipnja 2005. (Hina) - Knjiga Vladimira Bitija "Dobasvjedočenja - Tvorba identiteta u suvremenoj hrvatskoj prozi"predstavljena je danas u Zagrebu.
ZAGREB, 27. lipnja 2005. (Hina) - Knjiga Vladimira Bitija "Doba svjedočenja - Tvorba identiteta u suvremenoj hrvatskoj prozi" predstavljena je danas u Zagrebu.

O knjizi su govorili teoretičari književnosti Tatjana Jukić, Tomislav Brlek i autor.

Knjiga se može nastaviti na dosadašnji autorov rad, ocijenila je Jukić.

"Prilozi u knjizi su izvorišno antimimetički tekst", ustvrdio je Brlek dodavši kako autor raščlanjuje diskurs književnog djela.

Biti je napomenuo da je knjiga rezultat tzv. jakoga čitanja, odnosno "nastala je zbog potrebe da tekstove oslobodi zatvora u kojemu se nalaze".

Knjiga "Doba svjedočenja - Tvorba identiteta u suvremenoj hrvatskoj prozi" (255 str.) nakon uvodnoga teoretskog teksta o odnosu identiteta i traume u osam poglavlja raščlanjuje suvremenu hrvatsku prozu kroz logiku apsurda u Kamovljevoj Isušenoj kaljuži, diskurz u Krležinim Davnim danima i Djetinjstvu 1902.-03., transgresiju u Marinkovićevu djelu, Desničina Proljeća Ivana Galeba, Šoljana i krugovaše, Aralicu i egzemplarnu pri/povijest, ranu prozu Slobodana Novaka i Ugrešićkin Muzej bezuvjetne predaje.

Na kraju knjige objavljene su bilješke o izvorima te kazalo imena i pojmova.

Knjigu je objavila Matica hrvatska.

Vladimir Biti (1952.) profesor je pri Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Objavio je više knjiga, a među inim i "Pojmovnik suvremene književne i kulturne teorije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙