FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Šutalova knjiga o Hrvatima u Australiji

ZAGREB, 28. lipnja 2005. (Hina) - Knjiga Ilije Šutala "Croatians inAustralia - pioneer, settlers and their descendants" (Hrvati uAustraliji - pioniri, doseljenici i njihovi potomci) predstavljena jedanas u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu.
ZAGREB, 28. lipnja 2005. (Hina) - Knjiga Ilije Šutala "Croatians in Australia - pioneer, settlers and their descendants" (Hrvati u Australiji - pioniri, doseljenici i njihovi potomci) predstavljena je danas u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu.

O knjizi su govorili Mladen Ibler, bivši hrvatski veleposlanik u Australiji, diplomat Tomislav Bošnjak, povjesničar Neven Budak i autor.

"Knjiga je rezultat dugotrajnoga znanstvenog istraživanja crkvenih arhiva, lokalnih novina i mnoštva fotografija", istaknuo je Ibler dodavši kako je Šutalo svojim radom "skinuo veo zaborava s povijesti naših iseljenika koji su najčešće iz gospodarskih razloga napuštali svoju domovinu".

Po njegovim riječima posebno su vrijedna istraživanja o prvim iseljenicima koji su još sredinom 19. st. počeli stizati u Australiju.

Bošnjak je podsjetio kako je zbog odnosa tadašnjih vlasti prema hrvatskim doseljenicima teško tekla prilagodba prvoga naraštaja poslijeratnoga hrvatskog iseljeništva u australsko društvo. Njihovi obrazovani potomci izborili su vlastitom snagom mjesto hrvatskoj zajednici u današnjem australskom društvu, dodao je.

Budak je ocijenio, kako je Šutalova knjiga, unatoč tomu što autor nije povjesničar, doprinos hrvatskoj historigrafiji u poznavanju Hrvata koji su svijet gradili izvan Hrvatske.

Šutalo je podsjetio kako su još u 19. st. hrvatski iseljenici, bez obzira odakle su dolazili u Australiju, tamo zajedno radili, posjedovali zajedničke dozvole za iskopavanje rude, družili se i živjeli u zajedništvu.

Šutalova knjiga "Croatians in Australia - pioneer, settlers and their descendants" (Hrvati u Australiji - pioniri, doseljenici i njihovi potomci) pisana je engleskim jezikom u kojoj autor otkriva i prati tijek naseljavanja Hrvata u Australiju.

Knjigu je prošle godine objavio melbournski nakladnik Wakefield Press, a tiskana je u Kini.

Ilija Šutalo rođen je 1968. u Melbournu. Australski je znanstvenik iz područja kemijskih znanosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙