FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predavanje o gospodarenju poljoprivredom uz najmanji rizik za okoliš

ZAGREB, 7. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska polazi od stajališta da se,osim prihvatljive profitabilnosti, poljoprivredom mora gospodariti uznajmanji rizik za okoliš, tj. mora imati zadovoljavajuću ekološkudjelotvornost, rečeno je danas u INA Naftaplinu na predavanjuorganiziranom u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša.
ZAGREB, 7. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska polazi od stajališta da se, osim prihvatljive profitabilnosti, poljoprivredom mora gospodariti uz najmanji rizik za okoliš, tj. mora imati zadovoljavajuću ekološku djelotvornost, rečeno je danas u INA Naftaplinu na predavanju organiziranom u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša.

"Sine qua non razvitka poljoprivrede, šumarstva i turizma, dakle gospodarskih grana na kojima se temelji hrvatsko gospodarstvo, organizirana je i djelotvorna zaštita tla kao nezamjenjivog, neumnoživog i neobnovljivog prirodnog izvora", rekao je Ivica Kisić s Agronomskog fakulteta.

Podsjetio je da je u Hrvatskoj na snazi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, u kojemu zaštita tog resursa ima značajno mjesto.

U zaštiti tla Hrvatska polazi od organiziranog proučavanja procesa oštećenja, istaknuo je Kisić, dodavši da bi trebalo dati svakovrsnu potporu ekološki manje rizičnim zahvatima u poljoprivredi kao alternativi onima koji se danas prakticiraju.

Budući da je svjetska populacija u porastu, procjene govore da je današnji naraštaj pred zadaćom da u idućih 50 godina proizvede količine hrane ravne onima proizvedenima u proteklih 8000 godina povijesti čovječanstva. Iluzija je da je to moguće bez ozbiljnog povećanja proizvodnje, rekao je na predavanju predstavnik Agronomskog fakulteta Ivica Kisić.

Naglasio je kako Europi prijeti poremećaj ekoravnoteže zbog primjene modernih uzgojnih rješenja u poljoprivredi, koja se oslanjaju na primjenu agrokemikalija i ekološki rizičnih zahvata, a oni su poljoprivredu svrstali u kategoriju difuznih izvora onečišćenja okoliša.

Zbog toga suvremeni razvoj teži konceptu koji je definiran terminom "održiva poljoprivreda" - (Sustainable agricul-ture), a koja se već označava kao četvrta poljoprivredna revolucija.

Suvremena biljna proizvodnja zahtijeva monitoring tvari u sustavu: Tlo - Voda - Biljka, kazao je Kisić.

Istaknuo je također da je preduvjet gospodarskog oporavka i stabilnog razvitka ulaganje u uređenje zemljišta, uz uvažavanje iskustava razvijenog svijeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙