FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 6. srpnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti izHrvatske do 12,30 sati.
ZAGREB, 6. srpnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Iako načelno podržavaju Vladinu intenciju depolitizacije i profesionalizacije državnih službi, saborski su klubovi danas upozorili da predloženi Zakon o državnim službenicima Vladi daje preširoke ovlasti, koje bi mogle ugroziti i trodiobu vlasti. Najavljujući podršku Vladinu prijedlogu, Dražen Bošnjaković (HDZ) i Mato Arlović (SDP) upozorili su na potrebu da se službe Vlade, Sabora, Ustavnog suda, sudova i pravosudnih tijela reguliraju posebnim zakonom. Ističući da je riječ o službama koje se bitno razlikuju od tehničko-admnistrativnih službi u klasičnoj državnoj upravi zatražili su da se u Zakonu naznači da će se on na te službe primjenjivati samo u prijelaznom razdoblju, do donošenja posebnog zakona.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan izjavio je danas kako je zatečen novim prijedlogom premijera Ive Sanadera po kojem bi se polovica ukupnog duga, koja se procjenjuje na 15 milijardi kuna, isplatila umirovljenicima u dvije godine, a zauzvrat bi umirovljenici odustali od sadašnje formule usklađivanja mirovina. "Zatečeni smo tim prijedlogom i na ništa ne pristajemo dok ne razmotrimo izračun duga i što to znači za umirovljenike, ali mijenjanje formule za usklađivanje mirovina ne dolazi u obzir", rekao je Jordan Hini. Predsjednik HSU-a očekuje od Sanadera pojašnjenja novog prijedloga na sastanku koji je najavljen za sutra poslijepodne u Vladi.

GOSPIĆ - Županijski sud u Gospiću zaprimio je danas optužnicu Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci, kojom se 57-godišnjeg Josu Mraovića iz Gospića tereti za silovanje američke košarkašice Ilishe Jareett. Joso Mraović (57) uhićen je 14. travnja zbog sumnje da je dan prije u svom hotelu silovao 28-godišnju američku državljanku, bivšu košarkašicu "Gospić Industrogradnje" Ilishu Jarett. Pušten je nakon saslušanja, a gospićko Županijsko državno odvjetništvo nije tražilo njegovo pritvaranje. Tek kad je predmet preuzelo riječko odvjetništvo, zatražen je pritvor, pa je 22. travnja ponovno uhićen i pritvoren, a protiv njega je pokrenuta istraga.

ZAGREB - U sudaru dva osobna automobila njemačkih tablica na Zagrebačkoj zaobilaznici jutros je poginula jedna osoba, a pet ih je ozlijeđeno, izvijestila je zagrebačka policija. U nesreći koja se dogodila jutros oko 7,30 sati na 30. kilometru Zagrebačke zaobilaznice u smjeru zapada poginuo je 71-godišnji vozač "mercedesa". Njegova 63-godišnja supruga i četiri osobe iz drugog automobila, "pontiac", su ozlijeđene i prevezene u KBC Rebro. O kakvim ozljedama je riječ policija nije izvjestila, a nije otkrila ni identitet stradalih. U manje od 12 sati vozač "mercedesa" je treća poginula osoba u prometu na zagrebačkom području.

ZAGREB - Ekološke udruge Dalmatinske zagore protive se izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Županije splitsko dalmatinske u mjestu Kladnjice u općini Lećevica, a Studiju utjecaja na okoliš smatraju ništavnom, izjavio je danas novinarima predsjednik ekološke udruge "Rast" Anđelko Parčina. Parčina je - na konferenciji za novinare ispred Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u Zagrebu, a prije sastanka Komisije za ocjenu prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš za planirani centar u Općini Lećevica - kazao da o toj studiji nije vođena nikakva javna rasprava, iako Ministarstvo tvrdi da jest.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙