FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BEJRUT - Bivši libanonski general Michel Aoun osvojio je u ponedjeljak pobjedu na libanonskim parlamentarnim izborima i na taj način postao glavna kršćanska politička snaga u toj zemlji, samo nekoliko tjedana nakon što se vratio iz egzila. Aoun, istaknuta osoba tijekom libanonskog građanskog rata, uzdigao je kršćansku oporbu i svoje nade da će osigurati snažnu zastupljenost u novom parlamentu sa 128 mjesta, te tako zacrtati put Libabanona nakon odmaka od sirijskog utjecaja.

KANDAHAR - Najmanje pet američkih vojnika je poginulo, a nekolicina ih je ranjena u ponedjeljak kada je u blizini njihovog konvoja kod Kandahara, na jugu zemlje, eksplodirala auto-bomba, priopćila je policija. Eksplozija taksija se dogodila u trenutku kada se američki vojni konvoj kretao po glavnoj cesti u smjeru zapadno od, inače mirnog, Kandahara. "Prva izvješća govore o pet poginulih američkih vojnika", kazao je policijski dužnosnik.

BANGKOK - Dvije bombe eksplodirale su u ponedjeljak u južnom, većinom muslimanskom dijelu Tajlanda, pri čemu je poginula jedna osoba, a tri su ozlijeđene, izvijestila je tamošnja policija. Bomba je bila skrivena u kamionu za odvoz smeća, a eksplodirala je kada se kamion provezao uz policijsku postaju u provinciji Narathiwat, nedaleko Malezijske granice. U eksploziji je poginuo jedan smetlar, a druga dvojica su ranjena. Ranjen je i policajac koji je na motociklu bio parkiran u blizini.

SARAJEVO - Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Medžida Kreso ocijenila je "katastrofalnim" nepostizanje dogovora s Hrvatskom te Srbijom i Crnom Gorom o uzajamnom izručenju osoba osumnjičenih za ratne zločine te je najavila kako će se razgovori o ovom pitanju započeti prošlog tjedna na Brijunima nastaviti za nekoliko mjeseci. "Vrlo vjerojatno ćemo početkom jeseni u BiH imati još jedan sastanak na ministarskoj razini na kojemu će se pokušati iznaći prihvatljivo rješenje za sve tri države", kazala je Kreso komentirajući u ponedjeljak za "Dnevni avaz" rezultate sastanka ministara pravosuđa tri države održanog prošlog tjedna.

BEČ - Na europsku sigurnost će u prvoj polovici 21. stoljeća "odlučujuće utjecati, pa čak je i definirati, razvoj na Bliskom Istoku i u prostoru Sredozemlja", zbog čega se ne smije malodušno odustati od turskog mosta prema toj regiji nego se on mora osigurati kao trajna poveznica, teza je njemačkog ministra vanjskih poslova Joschke Fischera u njegovoj novoj knjizi "Povratak povijesti".

TAIPEI - Tajvan će ponovo uvesti zabranu uvoza govedine iz SAD-a ukoliko se potvrdi da je u toj zemlji pronađen drugi slučaj oboljenja kravljeg ludila, priopćio je u ponedjeljak tajvanski dužnosnik ministarstva zdravstva. SAD je u petak potvrdio tu bolest kod starije krave, ali se čeka potvrda laboratorija iz Amesa u Iowi i laboratorija Weybridge u Engleskoj. "Čekamo na rezultate iz engleskog laboratorija. Ukoliko bude pozitivan ponovo ćemo uvesti zabranu uvoza iz SAD-a", kazao je Chen Lu-hung.

HONG KONG - Greenpeace, udruga koja aktivno vodi kampanju za zaštitu okoliša, u ponedjeljak je priopćila da veletrgovci u južnom kineskom gradu Guangzhou prodaju genetski modificiranu rižu koja je inače zabranjena, izazivši zabrinutost da se GMO "nekontrolirano širi Kinom". Prije Guangzhou, Greenpeace je genetski modificiranu rižu otkrio u provinciji Hubei, u središnjoj Kini, upozorivši vlasti na to. Usprkos obećanju da će se pokrenuti službena istraga, Greenpeace je sa žaljenjem zaključio da ništa nije poduzeto. Potvrdu da se radi o genetski modificiranoj hrani, Greenpeace je, nakon uzimanja uzoraka, dobio od laboratorija u Njemačkoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙