FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parlament Federacije BiH ipak priznao hrvatska ratna odličja

SARAJEVO,5. srpnja(Hina) - Dom narod Parlamenta Federacije Bosne iHercegovine prihvatio je u utorak prijedlog zakona o posebnim pravimadobitnika najviših ratnih priznanja i članova njihovih obitelji kojimsu priznata i odličja što ih je pripadnicima nekadašnjeg Hrvatskogvijeća obrane (HVO) dodijelila Republika Hrvatska.
SARAJEVO,5. srpnja(Hina) - Dom narod Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio je u utorak prijedlog zakona o posebnim pravima dobitnika najviših ratnih priznanja i članova njihovih obitelji kojim su priznata i odličja što ih je pripadnicima nekadašnjeg Hrvatskog vijeća obrane (HVO) dodijelila Republika Hrvatska.

Ovakav ishod rezultat je usuglašavanja koje je uslijedilo nakon što je Dom naroda ranije, usvajanjem jednog amandmana, doveo u pitanje prihvatljivost odličja čiji su nositelji bivši pripadnici HVO-a.

Među ratne veterane tako su sada ubrojani nositelji Reda hrvatskog trolista, Reda bana Jelačića, Reda Nikole Šubića Zrinskog i Reda kneza Domagoja.

Ta odličja u istom su rangu kao i, primjerice, Zlatni ljiljan ili Zlatna policijska značka, kojima su nagrađivani pripadnici Armije BiH i MUP-a RBiH.

Nositeljima ovih odličja, sukladno novom zakonu, od 1. siječnja 2006. godine pripadat će novčana naknada u iznosu od 50 posto prosječnog osobnog dohotka.

Nositelji Reda hrvatskog pletera imat će pravo na 10-postotnu naknadu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙