FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nositelji hrvatskih odličja bez prava na naknadu

SARAJEVO,27. lipnja 2005.(Hina) - Hrvatski zastupnici u Domu narodaParlamenta Federacije Bosne i Hercegovine napustili su u ponedjeljaksjednicu tog tijela prosvjedujući nakon što su bošnjački zastupnicipoduprli prijedlog zakonskih rješenja o novčanoj naknadi za nositeljeratnih odličja koji isključuje nositelje priznanja što ih jedodijelila Republika Hrvatska.
SARAJEVO,27. lipnja 2005.(Hina) - Hrvatski zastupnici u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine napustili su u ponedjeljak sjednicu tog tijela prosvjedujući nakon što su bošnjački zastupnici poduprli prijedlog zakonskih rješenja o novčanoj naknadi za nositelje ratnih odličja koji isključuje nositelje priznanja što ih je dodijelila Republika Hrvatska.

Dom naroda trebao je odobriti zakon kojim bi se regulirala visina primanja nositelja ratnih odličja, a po prijedlogu federalne Vlade, ravnopravno su trebali biti tretirani dobitnici odličja iz sastava nekadašnje Armije BiH i Hrvatskoga vijeća obrane (HVO).

No, zastupnik Vahid Hećo predložio je amandman kojim se pravo na primanja uskraćuje nositeljima odličja koje nije verificirala vlast u BiH.

Tim amandmanom, koji su prihvatili bošnjački zastupnici, iz kategorije dobitnika ratnih odličja kojima pripada novčana naknada iz federalnog proračuna automatski su isključeni pripadnici HVO-a.

Svi su oni tijekom rata nagrađivani odličjima koja je dodjeljivala Hrvatska s obzirom na to da ratna tvorevina Herceg-Bosna nije imala svoja.

Bez prava na naknadu tako su ostali bivši pripadnici HVO-a, nositelji Reda hrvatskog trolista, Reda bana Jelačića, Reda Nikole Šubića Zrinjskog i Reda kneza Domagoja, koji su, prema prvobitnom prijedlogu, trebali imati ista prava kao, primjerice, nositelji Zlatnog ljiljana ili Zlatne policijske značke, odličja što su ih dobivali pripadnici bošnjačkih vojnih i policijskih postrojba.

Predsjedatelj Doma naroda Slavko Matić, koji je također napustio sjednicu, rekao je novinarima kako ga duboko vrijeđa ono što se dogodilo te da u takvom okružju nije spreman dalje raditi.

Vahid Hećo je međutim izjavio kako je uvjeren da je postupio potpuno ispravno jer je pripadnike HVO-a nagrađivala druga država "za koju su se i borili".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙