FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 3. srpnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do15,30sati
ZAGREB, 3. srpnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30sati

BEČ - Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik zauzela se u nedjelju u emisiji austrijske televizije "Pressestunde" (Novinarski sat) za nastavak proširenja Europske unije kazavši kako "politički i geografski države Balkana pripadaju Europi". "Države Balkana politički i geografski nepobitno pripadaju Europi. Mišljenje onih koji smatraju da se proširenje EU treba zaustaviti je neprihvatljivo, proširenje se mora nastaviti, novim državama se mora dati šansa priključenja europskoj obitelji država", istaknula je ministrica Plassnik.

SVETLOGORSK - Ruski predsjednik Vladimir Putin, francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački kancelar Gerhard Schroeder u nedjelju su počeli neslužbene razgovore u Svetlogorsku u ruskoj enklavi Kalinjingradu. Primivši svoje goste u "najzapadnijem dijelu Rusije", Putin ih je pozvao na razgovor o odnosima Rusije s Europskom unijom, posebno s Francuskom i Njemačkom. "Vrlo nam je važno da znamo kakvo je vaše stajalište kada je riječ o reformi UN-a, o Bliskom istoku, o nuklearnom programu Irana i o sjevernokorejskom nuklearnom programu", rekao je ruski predsjednik.

JERUZALEM - Izraelski kabinet odbacio je u nedjelju prijedlog odgode početka povlačenja iz pojasa Gaze za tri mjeseca. Prijedlog je iznio ministar poljoprivrede Izrael Katz, otvoreni protivnik povlačenja, koji pripada skupini "tvrdolinijaša" Likuda, stranke premijera Ariela Sharona. Protiv prijedloga glasovalo je 18 ministara, a podržala su ga samo trojica. "Svaka odgoda je opasna", rekao je Sharon kabinetu.

BANJA LUKA - Ministar obrane BiH Nikola Radovanović izjavio je u razgovoru za nedjeljno izdanje banjalučkih 'Nezavisnih novina' da bi logičan datum ukidanja entitetskih ministarstava obrane bio 1. siječnja 2006. godine kada bi njihove funkcije preuzelo Ministarstvo obrane BiH, no to se treba potvrditi u parlamentarnoj proceduri. On je najavio da je u pripremi 'paket rješenja' u vezi reforme obrane koji sadrži sve preporuke visokog predstavnika.

BEOGRAD - Suđenje optuženima za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara 1991. godine nastavlja se u ponedjeljak pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu. Za ubojstvo 200 ratnih zarobljenika iz vukovarske bolnice optuženo je 16 pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne jedinice "Leva Supoderica", koju je 1991. godine u Šidu osnovala Srpska radikalna stranka. U dosadašnjem tijeku suđenja, koje se od ožujka prošle godine odvija svakog mjeseca po tjedan dana, ispitani su brojni svjedoci. Suđenje će trajati tri dana, a u četvrtak, 7. srpnja počet će i suđenje posljednjem uhićenom i optuženom za ratni zločin na Ovčari, Saši Radaku zvanom Cetinje.

RIM - Papa Benedikt XVI. u nedjelju je tijekom angelusa sa svog prozora na Trgu svetog Petra pozvao na veću brigu i solidarnost s Afrikom. Govoreći pred više desetaka tisuća okupljenih vjernika, Papa je uoči sastanka G8 u Škotskoj, podsjetio na nužnost iskorjenjivanja siromaštva i promicanje pravog razvitka Afrike.

JERUZALEM - Ministri kabineta Ariela Sharona morat će nositi pancirne prsluke zbog opasnosti od eventualnog napada nekog ekstremnog izraelskog desničara, izvijestili su sigurnosni izvori. Ministri su u nedjelju ujutro isprobali prsluke napravljene po mjeri, prije redovitog tjednog sastanka vlade. Sharonu su u posljednjih nekoliko mjeseci više desetaka puta prijetili ultranacionalisti koji se protive povlačenju iz pojasa Gaze, predviđenom polovinom kolovoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙