FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Višemjesečne najviše razine dolara prema nizu najvažnijih valuta

ZAGREB/LONDON, 3. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Novo povećanje ključnihkamatnih stopa u Sjedinjenim Državama i najava nastavka odmjerenogtempa zaoštravanja monetarne politike rezultirali su prošloga tjednanovim višemjesečnim najvišim razinama američke prema najvažnijimsvjetskim valutama.
ZAGREB/LONDON, 3. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Novo povećanje ključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama i najava nastavka odmjerenog tempa zaoštravanja monetarne politike rezultirali su prošloga tjedna novim višemjesečnim najvišim razinama američke prema najvažnijim svjetskim valutama.

Glavni je događaj prošloga tjedna za ulagače bio sastanak američke središnje banke Fed i odluka o novom povećanju kamatnih stopa na 3,25 posto. Osim toga, Fed nije dao naslutiti da se bliži kraj trenutnom ciklusu monetarnog zaoštravanja već je najavio nova povećanja dosadašnjim odmjerenim tempom. Velika većina vodećih ekonomista na Wall Streetu sada očekuje da će Fed već idući mjesec ponovno podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda te da bi do kraja godine one trebale dosegnuti četiri posto.

"Obzirom na razlike između kamatnih stopa u SAD-u i ostatka svijeta, američka valuta nastavlja dobivati potporu", kazao je Benedikt Germanier, valutni strateg u UBS u Zuerichu.

Nakon Fedove odluke tržišta je razveselio i niz dobrih gospodarskih pokazatelja koji su samo nastavili podržavati oporavak dolara i očekivanja novog podizanja kamatnih stopa. Među tim podacima ističu se podatak o jačanju aktivnosti u američkoj proizvodnji i novi podatak o povjerenju potrošača u SAD-u, boljem od očekivanja, nakon što je ranije u tjednu privatna istraživačka tvrtka Conference Board objavila indeks povjerenja potrošača koji je dosegao najvišu razinu u zadnje tri godine.

Euro je potonuo ispod psihološki značajne razine od 1,2 dolara, utrvši put mogućem daljnjem klizanju prema razini od oko 1,1750 dolara, koliko je stajao prije šest godina prilikom svoga uvođenja, drže neki analitičari. Zabilježio je nakratko najnižu razinu prema dolaru u zadnjih 13 mjeseci, od 1,1942 dolara za euro. Na tjednoj razini euro je oslabio 1,2 posto, završivši na 1,1949 dolara.

Trinaestomjesečne najviše razine dolar je zabilježio i prema britanskoj funti i švicarskom franku. Funta je potonula u proteklom tjednu za 3,1 posto, završivši na 1,7672 dolara, a franak je oslabio 1,8 posto na 1,2969 franaka za dolar.

No dobar dio pozornosti trgovaca prošloga tjedna bio je usmjeren na sablast rekordno visokih cijena nafte, koje su dosegnule rekordnih gotovo 61 dolar, te njihov potencijalni štetni utjecaj na globalni rast. Budući da Japan uvozi svu svoju naftu jen se našao pod pritiskom, oslabivši prema dolaru te prema euru, koji je krajem tjedna dosegao 133,58 jena, ojačavši 1,3 posto na tjednoj razini. "Dolar se trenutno kreće na najvišim razinama u zadnjih devet mjeseci prema jenu budući da tržišni sudionici prodaju jen u očekivanju nastavka slabih gospodarskih aktivnosti s obzirom na rast cijena nafte", kazao je ekonomist u Bank of Tokyo Mitsubishi Derek Halpenny.

Euru je pomogao i najnoviji podatak Ifo instituta čiji je indeks o poslovnom povjerenju u Njemačkoj sukladno očekivanjima pokazao prvo poboljšanje u lipnju u posljednjih pet mjeseci te pružio malen tračak nade u pogledu najvećeg europskog gospodarstva.

Europsku središnju banku požuruje se na snižavanje ključnih kamatnih stopa u eurozoni radi poticanja anemičnog gospodarskog rasta. S druge strane, američka središnja banka Fed je podigla kamatne stope a time je povećan jaz između američkih i kamatnih stopa u eurozoni, koje trenutno iznose dva posto. "Kada se radi o vrijednosti eura u odnosu na dolar, postoji, naravno, kombinacija učinaka od prinosa do općenito negativnih gledišta na zbivanja u eurozoni, politička i gospodarska", kazao je Peter Dixon, ekonomist Commerzbanke. "U takvim okolnostima očekujete da dolar ostane prilično jak", dodao je Dixon.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙