FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen oporavak eura

LONDON, 8. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj eura nastavio seoporavljati i u srijedu nakon što je dosegnuo najnižu razinu premadolaru u zadnjih osam mjeseci kako jenjavaju velike prodaje europskevalute potaknute političkom krizom u EU.
LONDON, 8. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj eura nastavio se oporavljati i u srijedu nakon što je dosegnuo najnižu razinu prema dolaru u zadnjih osam mjeseci kako jenjavaju velike prodaje europske valute potaknute političkom krizom u EU.

Do podneva je njegov tečaj blago ojačao prema dolaru, na 1,2311 dolara. Za 0,3 posto poskočio je i u odnosu na jen, pa se njime trguje po 131,6 jena.

Ulagači na deviznim tržištima su ohrabreni izjavama najviših zakonodavaca eurozone koji su smirili zabrinutosti oko raspada Europske monetarne unije. U proteklih nekoliko dana različiti dužnosnici su ocijenili apsurdnima, neodgovornima i skandaloznima pozive iz Italije za vraćanjem na liru.

"Kretanje eura treba pratiti u kontekstu oštrih padova njegove vrijednosti koje smo zabilježili. Utjecaj referenduma o europskom ustavu i dalje je prisutan no tržište vidi da dužnosnici eurozone svi pušu u istu trubu, što je u konačnici pozitivno za euro", izjavio je Adrian Foster, valutni strateg pri Dresdner Kleinwort Wassersteinu.

Tečaj dolara također je pomalo pod pritiskom jer mu predsjednik Feda Alan Greenspan nije uspio dati podršku.

On nije izravno govorio o monetarnoj politici na konferenciji središnjih bankara u Pekingu u utorak, no neki trgovci ističu da ih nije uspio uvjeriti da Banka nije blizu završetka ciklusa podizanja kamatnih stopa. Prošloga tjedna, naime, predsjednik Fedove podružnice u Dallasu Richard Fischer izjavio je da se banka približava kraju zaoštravanja monetarne politike.

"Greenspanove izjave bile su kriptirane kao i uvijek, no u cjelini ocijenjene su blago negativnim za dolar", kazao je Hideaki Furumaya, menadžer Trust and Custody Services banke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙