FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slučaj "Lijanovići" na Sudu BiH

SARAJEVO,29. lipnja 2005.(Hina) - Vijeće Suda Bosne i Hercegovine kojimpredsjeda sudac Paul Garlick obvezalo je u srijedu Ured državnogtužitelja da u roku od dva tjedna obradi i sucima dostavi popismogućega dokaznog materijala, zaplijenjenog u premetačini sjedištatvrtke "Lijanovići".
SARAJEVO,29. lipnja 2005.(Hina) - Vijeće Suda Bosne i Hercegovine kojim predsjeda sudac Paul Garlick obvezalo je u srijedu Ured državnog tužitelja da u roku od dva tjedna obradi i sucima dostavi popis mogućega dokaznog materijala, zaplijenjenog u premetačini sjedišta tvrtke "Lijanovići".

Takva odluka donesena je na ročištu u slučaju "Lijanovići", koje je prije dogovoreno i trebalo je biti samo službeni početak suđenja, no zbog policijske akcije izvedene u Širokom Brijegu u ponedjeljak, pretvoreno je i u raspravu o mogućem uvođenju novih dokaza u taj predmet za koji vlada veliko zanimanje.

Uz četvoricu braće Ivanković-Lijanović, optuženi su i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragan Čović, predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić te profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravko Lučić.

Tužitelj Jonathan Ratel službeno je označio početak suđenja čitanjem osobnih podataka o optuženicima kako bi se zadovoljio zakonski rok.

Jedan od branitelja braće Ivanković-Lijanović, odvjetnik Marko Martinović zatražio je od Suda objašnjenje kako je moguće da tužitelji dva dana uoči početka glavne rasprave još prikupljaju dokaze iako je optužnica već potvrđena, uključujući i sve relevantne dokaze te moguće svjedoke.

Martinović je također zatražio da se obrani osigura uvid u sve moguće nove dokaze i svjedoke na koje bi se tužitelj mogao pozvati u nastavku procesa.

Odvjetnik Josip Muselimović, koji brani Dragana Čovića, rekao je da je razvoj događaja u tom slučaju tipičan primjer sukoba kontinentalnog i anglosaksonskog prava.

"Uopće ne znamo jesmo li u fazi glavne rasprave ili pak istrage", dodao je.

Početak suđenja u slučaju "Lijanovići" očekuje se u rujnu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙