FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarajevo: Počelo suđenje za pokušaj ubojstva Fikreta Abdića

SARAJEVO,27. lipnja 2005.(Hina) - Pred Županijskim sudom u Sarajevu uponedjeljak je počelo suđenje bivšem ravnatelju bošnjačke tajne službe- Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID) Bakiru Alispahiću ičetvorici njegovih suradnika koji su optuženi za pripremanje ubojstvaFikreta Abdića.
SARAJEVO,27. lipnja 2005.(Hina) - Pred Županijskim sudom u Sarajevu u ponedjeljak je počelo suđenje bivšem ravnatelju bošnjačke tajne službe - Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID) Bakiru Alispahiću i četvorici njegovih suradnika koji su optuženi za pripremanje ubojstva Fikreta Abdića.

Prema optužnici, Alispahić i njegovi suradnici krajem godine 1995. i početkom 1996. isplanirali su i pripremili atentat na Abdića, koji je tada živio u Rijeci.

Odredili su nekoliko osoba bošnjačke nacionalnosti s područja Bihaća koje su Abdića trebale ubiti iz zasjede na cesti između Crikvenice i Rijeke, kojom je svakodnevno prolazio putujući na posao.

Hrvatska policija pravodobno je otkrila da se na njega priprema atentat, pronašla je oružje i uhitila napadače.

Sam Alispahić odbio je nakon čitanja optužnice svaku krivnju ističući da je riječ o "pukim lažima i izmišljotinama".

Suđenje Alispahiću i njegovim suradnicima iz AID-a rezultat je šire istrage u tzv. slučaju Pogorelica.

Riječ je o istrazi vezanoj uz kamp za terorističko uvježbavanje na planini Pogorelici u srednjoj Bosni, koji je uz potporu instruktora iz Irana uoči kraja rata u BiH utemeljio upravo AID.

Pretpostavlja se da su pripadnici te službe na Pogorelici pripremani za sukobe i ubojstva protivnika politike Stranke demokratske akcije (SDA).

Kamp na Pogorelici zatvorili su pripadnici mirovnih snaga NATO-oa u BiH nakon racije izvedene početkom godine 1996.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙