FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

'Zbrkana' presuda Kanađaninu u slučaju otmice UN-ovih promatrača u BiH

WASHINGTON,17. lipnja(Hina) - Porota suda u Ottawi oslobodila jeKanađanina, bivšeg vojnika bosanskih Srba, optužbe za nasilnu otmicudvojice vojnih promatrača Ujedinjenih naroda, ali ga je proglasilakrivim za manje ozbiljnu optužbu da ih je držao u pritvoru.
WASHINGTON,17. lipnja(Hina) - Porota suda u Ottawi oslobodila je Kanađanina, bivšeg vojnika bosanskih Srba, optužbe za nasilnu otmicu dvojice vojnih promatrača Ujedinjenih naroda, ali ga je proglasila krivim za manje ozbiljnu optužbu da ih je držao u pritvoru.

Ovakva presuda iznenadila je Nicholasa Ribica i njegova odvjetnika koji je rekao da je presuda ponešto neobična i neočekivana, piše list Ottawa Citizen. Koliku kaznu će Ribic dobiti sud će odlučiti u kolovozu ili rujnu.

Nicholas Ribic, rođen u Kanadi i bivši pripadnik vojske bosanskih Srba, optužen je 1999. za otmicu i zatočenje dvojice vojnih promatrača, kanadskog satnika Patricka Rechnera i češkog satnika Oldricha Zidlika, u svibnju 1995.

Optužnica je tvrdila da je Ribic u svibnju 1995., zajedno s drugim vojnicima bosanskih Srba oteo i više od tri tjedna držao u zatočeništvu dvojicu promatrača kako bi NATO prekinuo bombardiranje srpskih položaja.

Rechner i Zidlick su 26. svibnja uhvaćeni u UN-ovu stožeru na Palama kraj Sarajeva i odvedeni u obližnju srpsku vojnu bazu, gdje su Srbi prijetili da će ih ubiti ako NATO ne obustavi bombardiranje, što NATO nije učinio. Rechnera su vezali za gromobran 25. svibnja i snimke njegovih patnji su obišle svijet. On je posvjedočio da je Ribic sudjelovao u otmici i igrao središnju ulogu u prenošenju srpskih prijetnji NATO-ovim dužnosnicima.

Ribiceva obrana za svjedoke je pozvala dvojicu kanadskih vojnika koji su bili u BiH u to doba. Obojica su rekli da je stanje tada bilo zbrkano i da su granice između toga jesu li UN-ovi i NATO-vi vojnici bili borci ili promatrači bile nejasne, navodi Ottawa Citizen.

Jedan, čiji je posao bio da prikuplja obavještajne podatke za moguće zračne napade, je rekao da je nekih dana započinjao kao UN-ov promatrač, nosio NATO-vu odoru poslijepodne, a potom oblačio kamuflažnu odoru za izviđanje srpskih položaja.

Obrana je tražila da Ribic bude oslobođen navodeći da je bio samo vojnik koji je izvršavao naredbe srpskih časnika te kako ne može odgovarati za tuđe odluke. Kada nije uspjela u tome tvrdila je da treba biti oslobođen jer su njegova djela opravdana time što je želio zaustaviti bombardiranje NATO-a kako bi spriječio pogibiju nevinih ljudi.

Rechner je svjedočeći rekao da je prije otmice susreo Ribica i upitao ga zašto se bori za Srbe, a da je ovaj odgovorio da to čini iz "pustolovnih razloga".

Ovo je bilo obnovljeno suđenju nakon što je prvo poništeno 2003. zbog proceduralnih razloga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙