FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sud BiH oslobodio Hasana Čengića

SARAJEVO,29. lipnja 2005.(Hina) - Sudsko vijeće Suda Bosne iHercegovine oslobodilo je u srijedu Hasana Čengića, utjecajnogabošnjačkog političara, optužnice za zloporabu službenog položaja iovlasti koju je protiv njega podnio posebni odjel za borbu protivorganiziranog kriminala i korupcije pri Tužiteljstvu BiH.
SARAJEVO,29. lipnja 2005.(Hina) - Sudsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine oslobodilo je u srijedu Hasana Čengića, utjecajnoga bošnjačkog političara, optužnice za zloporabu službenog položaja i ovlasti koju je protiv njega podnio posebni odjel za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije pri Tužiteljstvu BiH.

Predsjednik Sudskog vijeća Steven Swanson rekao je obrazlažući oslobađajuću presudu kako tužitelj nije uspio dokazati da je Čengić počinio kažnjivo djelo za koje ga se teretilo.

Prema navodima optužnice, Čengić je godine 1996., kada je obnašao dužnost zamjenika ministra obrane Federacije BiH, neovlašteno potpisao dozvolu za proizvodnju oružja i streljiva tvrtki Bosanskoj investicijskoj organizaciji (BIO), čime je nekim osobama omogućio da steknu protupravnu imovinsku korist veću od pet tisuća eura, što je kažnjivo.

Sudsko vijeće prihvatilo je da postoji takav dokument s Čengićevim potpisom, ali je zaključilo da je tvrtki BIO on mogao poslužiti samo za registraciju za proizvodnju oružja i streljiva.

Sama proizvodnja zahtijevala bi dodatne dokumente vezane uz suglasnost, a nema dokaza da su oni traženi ili izdani i da je u tome sudjelovao Čengić.

S obzirom na to da tužitelj nije naveo nikakav drugi dokaz o Čengićevu prekoračenju službenih ovlasti, Sud je zaključio da je optužnica neodrživa te ju je odbacio.

Sudac Swanson izjavio je da tužitelj ima pravo žalbe na presudu, no Čengiću se odmah mora vratiti putovnica koju je predao dok se branio sa slobode.

Tužitelj Drew Engel najavio je da će se svakako žaliti.

Oslobađajuća presuda u slučaju Hasana Čengića već je drugi slučaj oslobađanja optužnice što ju je podigao posebni odjel na čijem je čelu Kanađanin John McNair, koji također vodi proces protiv Ante Jelavića te Dragana Čovića.

Sud BiH oslobodio je optužnice bivšeg zamjenika direktora Interpolova ureda za BiH Hasana Fazlića.

Sam Čengić tvrdio je tijekom suđenja kako je u njegovu slučaju riječ o namještenom i politički motiviranom procesu. Novinarima je u srijedu rekao da njegov slučaj dokazuje kako policija u BiH radi neprofesionalno te da krivotvorenjem dokaza pokušava kompromitirati politički nepodobne osobe.

Hasan Čengić trenutačno je zastupnik u Domu naroda Parlamenta BiH.

On je jedan od utemeljitelja Stranke demokratske akcije (SDA) i smatraju ga predvodnikom njezina tvrdog krila.

Tijekom rata bio je zadužen za prikupljanje novčane pomoći iz inozemstva, a mediji u BiH drže kako je iz toga proistekla sva njegova politička moć i utjecaj.

Čengić se deklarira otvorenim protivnikom aktualnog predsjednika SDA Sulejmana Tihića i cjelokupnoga stranačkog vodstva.

Čengić je od prije dvije godine na popisu osoba kojima je američka vlada zabranila ulazak u Sjedinjene Države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙