FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši dužnosnik BiH Vladimir Šoljić- svjedok obrane

SARAJEVO, , 22. lipnja 2005. (Hina) - Na suđenju bivšem članuPredsjedništva BiH Anti Jelaviću, kojega optužnica tereti da jeposredstvom Hercegovačke banke sudjelovao u pronevjeri novca koji jeHrvatska slala kao pomoć Hrvatima u BiH, u srijedu je bivšipredsjednik Federacije BiH i njezin bivši ministar obrane VladimirŠoljić, kao svjedok obrane, detaljno govorio o ulozi poduzeća Monitorkoje je 1995. utemeljila vlada tadašnje Hrvatske RepublikeHerceg-Bosne.
SARAJEVO, , 22. lipnja 2005. (Hina) - Na suđenju bivšem članu Predsjedništva BiH Anti Jelaviću, kojega optužnica tereti da je posredstvom Hercegovačke banke sudjelovao u pronevjeri novca koji je Hrvatska slala kao pomoć Hrvatima u BiH, u srijedu je bivši predsjednik Federacije BiH i njezin bivši ministar obrane Vladimir Šoljić, kao svjedok obrane, detaljno govorio o ulozi poduzeća Monitor koje je 1995. utemeljila vlada tadašnje Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Šoljić je rekao da je u tom poduzeću bilo zaposleno 2500 razvojačenih pripadnika HVO-a, koji su kasnije kao pripadnici 66. inženjerijske pukovnije Hrvatske vojske uz posredovanje generala Ljube Česića Rojsa sudjelovali u gradnji cesta i više drugih objekata diljem Republike Hrvatske. Po Šoljićevu svjedočenju, postoji dokument Ministarstva obrane Republike Hrvatske, u kojem se navodi da je vrijednost radova što su Monitorovi radnici izvodili u Hrvatskoj u razdoblju od 1996. do 2000. godine oko 820 milijuna kuna. Radnicima je, po Šoljićevim riječima, kroz akontacije isplaćena tek polovica toga iznosa.

Šoljić je također rekao da se u Republici Hrvatskoj nekoliko godina vodio sudski postupak nakon što je poduzeće Monitor tužilo Republiku Hrvatsku jer nije podmirila obveze, niti riješila radni staž zaposlenika toga poduzeća. Šoljić je također rekao da se radne knjižice zaposlenika Monitora nalaze u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske.

Šoljić je potvrdio da je prvi direktor Monitora 1995. bio Ante Jelavić, te da je Jelavić kasnije, 1996. postao i član Upravnog odbora toga poduzeća, a on (Šoljić) predsjednik toga tijela. Šoljić je dodao da je 1998. godine član Upravnog odbora postao i Ljubo Česić Rojs.

"Šušak je odlučivao o svemu. Njegova riječ je bila zadnja", rekao je Šoljić i dodao da je Šušak poslove Monitora usmjeravao posredstvom Ljube Česića Rojsa te da je na Šuškov poticaj Monitor postao i najveći dioničar Hercegovačke banke, za čiju zloporabu računa optužnica tereti Jelavića.

Na pitanje tužitelja Johna McNaira zašto je tijekom 1997. i 1998. godine, dok je Jelavić bio ministar obrane Federacije BiH, Republika Hrvatska novac slala Monitoru preko Ministarstva obrane Federacije BiH, a ne izravno , Šoljić je kazao da bi i on želio da se ta nepoznanica rasvijetli.

Na McNairovo pitanje je li posredstvom HVO-a obavljano pranje novca između Republike Hrvatske i BiH, Šoljić je odgovorio odrično. A na McNairove riječi da je članu Šoljićeve obitelji darivano vozilo dok je on bio predsjednik Upravnog odbora Monitora, Šoljić je odgovorio: "Ako je to točno, onda me objesite ovdje u sudnici!"

Na McNairovo pitanje jesu li Šoljić, Jelavić i njima "slični" pretvorili Ministarstvo obrane Federacije BiH u "bankomat" i jesu li pomagali prikrivanje novca iz Hrvatske za Hrvate u BiH, Šoljić je odgovorio da ga takva pitanja vrijeđaju. McNair je uzvratio riječima "uvrijeđen je narod Bosne i Hercegovine".

Saslušanjem novih svjedoka obrane, kako je najavljeno, suđenje Jelaviću će se nastaviti u četvrtak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙