FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljeno jačanje dolara pred sastanak Feda

LONDON, 29. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Dolar je ojačao premanajznačajnijim svjetskim valutama u srijedu, dan uoči sastankaameričke središnje banke Fed i odluke o podizanju kamatnih stopa.
LONDON, 29. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Dolar je ojačao prema najznačajnijim svjetskim valutama u srijedu, dan uoči sastanka američke središnje banke Fed i odluke o podizanju kamatnih stopa.

Dolar je ojačao nekih 0,5 posto prema euru, koji trenutno stoji 1,2046 dolara. Na dobitku je bio i prema jenu, dosegnuvši 110,34 jena, što je višemjesečna najviša razina.

Očekuje se da će američka središnja banka Fed na zasjedanju u četvrtak podići ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, na 3,25 posto, što će povećati privlačnost američke valute. Usporedbe radi, u eurozoni ključne kamatne stope trenutno iznose dva posto.

"Kada se radi o vrijednosti eura u odnosu na dolar, postoji, naravno, kombinacija učinaka od prinosa do općenito negativnih gledišta na zbivanja u eurozoni, politička i gospodarska", kazao je Peter Dixon, ekonomist Commerzbanke.

"U takvim okolnostima očekujete da dolar ostane prilično jak", dodao je Dixon.

Dolar je pored dobitaka prema euru i jenu pred Fedovu odluku zabilježio nove najviše višemjesečne razine i prema švicarskom franku, te stoji 1,2825 franaka.

Britanska funta oslabila je pak u odnosu na dolar te trenutno stoji 1,8144 dolara, nakon što je najnoviji podatak iz britanske maloprodaje pokazao pad prometa u lipnju po najvišoj stopi u najmanje 22 zadnja mjeseca. Funta je bila na gubitku i prema euru.

"Fedovo podizanje kamatnih stopa istaknut će nadmoćnu gospodarsku izvedbu SAD-a, što će ići u prilog američkoj valuti", ukratko je komentirao valutni strateg u Calyonu, Kristjan Kasikov.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙