FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat znanosti o Bolonjskom procesu

ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - Nezavisni sindikat znanosti i visokogobrazovanja organizirao je danas skup o Bolonjskom procesu iopterećenosti nastavnika, upozorivši kako bi, prema sadašnjimmaterijalnim, kadrovskim i financijskim uvjetima, sva zahtjevnostBolonjskog procesa mogla pasti na teret nastavnika.
ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja organizirao je danas skup o Bolonjskom procesu i opterećenosti nastavnika, upozorivši kako bi, prema sadašnjim materijalnim, kadrovskim i financijskim uvjetima, sva zahtjevnost Bolonjskog procesa mogla pasti na teret nastavnika.

Sindikat drži da nije moguće individualizirati nastavu, povećati broj studenata i istodobno zadržati postojeći broj nastavnika. Upozoravaju da bi to moglo dovesti do smanjenja i sada nedostatne znanstvene produkcije i manjka kadrova. Također drže da nedostatak prostornih kapaciteta i opreme nije nadoknadiv u kratko vrijeme te predlažu ciklus investicija u visokom obrazovanju.

Po riječima Krunoslava Piska, predsjednika Sindikata, Bolonjski proces otvara neke bojazni glede tržišta, akademskih sloboda i sveučilišta. Zapitao se tko će platiti skupi obrazovni proces koji bi trebao startati na jesen.

Mario Kapričević (Farmaceutski fakultet) upozorio je kako bi povećane obaveze nastavnika mogle dovesti do smanjenja vremena za znanstvene aktivnosti, odnosno pretvaranje znanstvenika u srednjoškolske nastavnike. Zapitao se dopuštaju li postojeći uvjeti da Bolonjski proces nešto u nastavi promijeni.

Pero Lučin, prorektor Sveučilišta u Rijeci, drži da je nužno smanjiti broj sati aktivne nastave, definirati standarde i ishod studiranja te obavezno povećati broj nastavnika. Dodao je kako se ove godine očekuje oko 400 novih nastavnika.

Rektorica zagrebačkog Sveučilišta Jasna Helena Mencer rekla je kako država treba osigurati uvjete za provedbu Bolonjskog procesa, ističući kako sadašnja sredstva u proračunu nisu dostatna za ono što nas čeka na putu Bolonjskog procesa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙