FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kaštel Stari: počela skupština Sindikata novinara

KAŠTEL STARI, 10. lipnja 2005. (Hina) - Skupština Sindikata novinaraHrvatske na kojoj će izaslanici iz šezdesetak sindikalnih podružnicaraspravljati o pregovorima o Nacionalnom kolektivnom ugovoru započelaje danas u Kaštel Starom.
KAŠTEL STARI, 10. lipnja 2005. (Hina) - Skupština Sindikata novinara Hrvatske na kojoj će izaslanici iz šezdesetak sindikalnih podružnica raspravljati o pregovorima o Nacionalnom kolektivnom ugovoru započela je danas u Kaštel Starom.

Sindikat je u proteklom razdoblju osigurao mogućnost novinarima da za svako kršenje prava tuže poslodavca a sindikat dobiva većinu tih sporova, rekla je predsjednica sindikata Jasmina Popović.

Unatoč fluktuaciji radne snage i povremenom zastrašivanju zaposlenih, u proteklih godinu dana osnovane su četiri nove podružnice, a sindikat trenutno okuplja 3.100 članova, kazala je Popović.

U predstojećem razdoblju sindikat će naglasak staviti na borbu protiv negativnih trendova komercijalizacije medija te borbu za prava honorarnih suradnika, kao i na usvajanje redakcijskih statuta kojima bi se definirali prava i obveze između vlasnika i novinara.

Nacionalni kolektivni ugovor za novinare i medijske radnike označen je kao najznačajniji zadatak sindikata.

Pregovori o kolektivnom ugovoru kojim bi se definirala najniža razinu prava za sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj počeli su 14. svibnja 2003. no nakon dvije godine i niza teških sastanaka pregovaračkih odbora ostala su neriješena pitanja poput utvrđivanja radnog vremena, dodatka od 0,5 posto na radni staž, prava honorarnih suradnika, osnovne plaće i napredovanja novinara.

Po riječima predsjednice sindikata, treba nastaviti širiti mrežu podružnica, ustrajati na ideji o nužnosti sindikalne i profesionalne solidarnosti u zaštiti prava radnika, nastaviti pružanje radno-pravne zaštite, poboljšati suradnju s Hrvatskim novinarskim društvom i proširiti suradnju s međunarodnim novinarskim udrugama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙