FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat šumarstva nezadovoljan plaćama u Hrvatskim šumama

ZAGREB, 7. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatski sindikat šumarstvanezadovoljan je niskim plaćama u Hrvatskim šumama (HŠ) pa tražipravedniji odnos između plaća članova Uprava HŠ-a i radnika tenastavak kolektivnih pregovora, rečeno je na današnjoj sindikalnojkonferenciji za novinare.
ZAGREB, 7. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatski sindikat šumarstva nezadovoljan je niskim plaćama u Hrvatskim šumama (HŠ) pa traži pravedniji odnos između plaća članova Uprava HŠ-a i radnika te nastavak kolektivnih pregovora, rečeno je na današnjoj sindikalnoj konferenciji za novinare.

Prosječna plaća u tvrtki je nešto iznad 3.700 kuna, a u 16 Uprava HŠ-a oko 8.000 kuna tako da sindikat traži pravedniju raspodjelu kroz Pravilnik o plaćama, koji bi trebao postati sastavnim dijelom novog Kolektivnog ugovora (KU), istaknula je predsjednica sindikata Gordana Colnar.

Sindikat je nezadovoljan novom Upravom, zbog koje plaće već 20 mjeseci nisu rasle, a umjesto da donese novi Pravilnik o plaćama direktor Darko Beuk pomaže formiranju novog sindikata u poduzeću, Strukovnog sindikata inženjera i tehničara, koji su osnovali šefovi u Upravama HŠ-a, ustvrdila je Colnar.

Sindikat šumarstva priprema štrajk za jesen, ako poslodavac ne pokaže namjeru za zaključivanjem KU-a. Novi KU je izuzetno važan jer je HŠ javno poduzeće pred restrukturiranjem i privatizacijom, pa je radnicima potrebna sva moguća zaštita.

HŠ-u treba restrukturiranje jer tvrtka sa 10.000 zaposlenih i sadašnjom organizacijom nije dovoljno učinkovita, a posebne probleme predstavlja centralizacija svih funkcija u Zagrebu, kaže Colnar.

Model restrukturiranja izradila je jedna irska tvrtka još prije tri godine, tako da je sve pripremljeno, a išlo bi se na izdvajanje neosnovnih djelatnosti (poput turizma, ugostiteljstva ili građevinarstva) koje bilježe negativne rezultate.

NO, HŠ je nacionalni resurs pa s privatizacijom treba biti oprezan kako bismo sačuvali šume u vlasništvu države, upozorava sindikat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙