FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarajevo: Nastavljeno suđenje Jelaviću

SARAJEVO, 16. lipnja 2005. (Hina) - U nastavku suđenja bivšemu članuPredsjedništva BiH Anti Jelaviću, kojeg optužnica tereti da jeposredstvom Hercegovačke banke sudjelovao u pronevjeri novca koji jeHrvatska slala kao pomoć Hrvatima u BiH, u četvrtak je kao svjedokobrane svjedočio bivši predsjednik HDZ-a BiH Božo Rajić, kojeg jeupravo Jelavić u svibnju 1998. naslijedio na dužnosti predsjednika testranke.
SARAJEVO, 16. lipnja 2005. (Hina) - U nastavku suđenja bivšemu članu Predsjedništva BiH Anti Jelaviću, kojeg optužnica tereti da je posredstvom Hercegovačke banke sudjelovao u pronevjeri novca koji je Hrvatska slala kao pomoć Hrvatima u BiH, u četvrtak je kao svjedok obrane svjedočio bivši predsjednik HDZ-a BiH Božo Rajić, kojeg je upravo Jelavić u svibnju 1998. naslijedio na dužnosti predsjednika te stranke.

Rajić je, odgovarajući na unakrsna ispitivanja, potvrdio kako je kao predsjednik HDZ-a BiH (a tu je dužnost obnašao od siječnja 1996. do svibnja 1998.) nekoliko puta tražio financijsku pomoć od sestrinske stranke HDZ-a Republike Hrvatske i pri tomu kontaktirao s njezinim tadašnjim dopredsjednikom i hrvatskim ministrom obrane Gojkom Šuškom.

Istaknuo je da je Šušak udovoljio tim njegovim zahtjevima.

Posebice je objasnio da je u studenome 1997. HDZ-u BiH iz Hrvatske stiglo oko 500 tisuća kuna pomoći za predizbornu promidžbu.

Rajić je rekao da je HDZ-u BiH dok je on bio predsjednik stranke, osim tih 500 tisuća kuna, nekoliko puta stizala financijska pomoć iz Republike Hrvatske. Svote su bile i veće od 500 tisuća kuna, ali se nije mogao precizno sjetiti kolike su one bile.

Rajić je ustvrdio kako novac koji je on tražio od RH kao pomoć HDZ-u BiH nije usmjeravan za uspostavu Hercegovačke banke, za čiju je zloporabu optužen Jelavić.

Također je rekao da u njegovim razgovorima s Gojkom Šuškom nije sudjelovao Jelavić.

Prema Rajićevim riječima, "javna je tajna da je RH još od početka rata financijski pomagala obranu Hrvata u BiH", a pomoć namijenjena Hrvatima u BiH nastavljena je i nakon rata.

"Nisam sudjelovao u operativnim poslovima primanja i raspodjele tih sredstava", rekao je Rajić. Istaknuo je kako mu nije poznato je li RH nakon rata pomagala obnovu sakralnih (crkvenih) objekata u BiH, dodajući da "ne isključuje takvu mogućnost".

U sudnici je danas prikazana i video-snimka posjeta bivšega hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana ruševinama crkve u Mostaru, gdje se susreo s tadašnjim provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Tomislavom Pervanom.

Tuđman je tom prigodom, kako se čulo na snimci, u kratkom razgovoru s fra Tomislavom Pervanom, među ostalim, zahvalio franjevcima što su pridonijeli opstanku Hrvata u BiH.

Također je rekao da će Hrvati zajedno s franjevcima izgraditi srušenu crkvu u Mostaru. Tu snimku, kako je rečeno, detaljnije će komentirati fra Tomislav Pervan kao svjedok Jelavićeve obrane u nastavku suđenja najavljenom za idući ponedjeljak.

Jelavićev branitelj, odvjetnik Dragan Barbarić najavio je da će fra Tomislav Pervan govoriti o financijskoj pomoći kad je riječ o obnovi sakralnih objekata te o okolnostima u kojima je utemeljena Hercegovačka banka.

Među dioničarima i utemeljiteljima Hercegovačke banke bila je i Hercegovačka franjevačka provincija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙