FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ponovno blago porasle

LONDON, 23. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su porasleu četvrtak, poduprte podacima američke vlade koji su pokazali daeksplozija cijena energenata nije naškodila postojano snažnojpotražnji u SAD-u.
LONDON, 23. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su porasle u četvrtak, poduprte podacima američke vlade koji su pokazali da eksplozija cijena energenata nije naškodila postojano snažnoj potražnji u SAD-u.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 35 centi na 58,44 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 40 centi na 56,98 dolara.

Analitičari su ocijenili da je ciljana cijena 60 dolara po barelu ali su prognozirali oprezan rast, popraćen dobitonosnim prodajama.

"Mislim da je riječ tek o predahu prije prave eksplozije", ocijenio je Bob Frye iz Access Futures and Options Tradinga u osvrtu na pad cijena od utorka.

"Prvi napad na 60 dolara po barelu nije uspio ali uvjeren sam da će sljedećih dana cijene porasti na tu razinu", prognozirao je Tobias Merath iz Credit Suisse.

U srijedu su cijene sirove nafte u SAD-u pale za 95 centi nakon što je tjedno izvješće američke vlade pokazalo rast zaliha destilata, ublaživši donekle strahovanja od neprimjerenih rafinerijskih kapaciteta. Naime, podaci američke vlade pokazali su rast zaliha destilata za 1,3 milijuna barela dok su zalihe sirove nafte smanjene za 1,6 milijuna barela.

No, izvješće je pokazalo i postojano snažnu potražnju, posebno za destilatima, uključujući lož-ulje i dizel. Tako je potražnja za destilatima 6,9 posto viša na godišnjoj razini, potpirujući strahovanja da će rafinerije teško nagomilati zalihe prije vrhunca potražnje u četvrtom tromjesečju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙