FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupština Zagreba: novi ustroj gradske uprave, Bandić jedini član Skupštine u trgovačkim društvima

ZAGREB, 28. lipnja 2005. (Hina) - Zagrebačka Gradska skupština donijelaje danas odluku o novom ustroju gradske uprave te imenovalagradonačelnika Milana Bandića jedinim članom skupštine sva 23trgovačka društva u 100-postotnom vlasništvu Grada.
ZAGREB, 28. lipnja 2005. (Hina) - Zagrebačka Gradska skupština donijela je danas odluku o novom ustroju gradske uprave te imenovala gradonačelnika Milana Bandića jedinim članom skupštine sva 23 trgovačka društva u 100-postotnom vlasništvu Grada.

Nakon polemične rasprave, poglavito oporbenih zastupnika iz redova HDZ-a i HSP-a, zastupnici su većinom glasova prihvatili zaključak da "Grad Zagreb, jedinog člana u skupštinama društava, predstavlja gradonačelnik i da obnaša funkcije skupštine u trgovačkim društvima".

U raspravi Margareta Mađerić (HDZ) je u ime Kluba HDZ-DC-HSLS oštro prosvjedovala zbog tog prijedloga smatrajući da je suprotan demokratskoj praksi. I Miroslav Rožić (HSP) to smatra negacijom demokracije, jer, rekao je, Zagrepčane predstavlja 51 zastupnik Skupštine, a ne gradonačelnik, kojega nisu izabrali svi građani.

Stipe Tojčić (HNS) je, međutim, rekao da je to rješenje za koje se on zalagao tri godine jer dosadašnja 15-člana skupština trgovačkih društava nije bila učinkovita.

Bandić je rekao da su izrečene kritike 20 posto od očekivanih te da preuzima odgovornost da predstavlja zagrebačku Gradsku skupštinu u skupštini trgovačkih društava. Dodao je da se moraju bojati jedno oni direktori trgovačkih društava u vlasništvu grada koji su izgubili motiv za podizanje kvalitete javne usluge i profita.

Na prijedlog Tatjane Holjevac prihvaćen je Zaključak kojim se Skupština u trgovačkim društvima obvezuje provesti javne natječaje za direktore te da u roku od godine dana podnese izvješće o radu trgovačkih društava.

Za odluku o ustroju i djelokrugu gradske uprave 28 zastupnika je glasovalo za, protiv je bilo njih 14 (HDZ, HNS i nezavisni Borisa Mikšića), a četiri suzdržano (HSP). Zastupnici su prihvatili i Zaključak kojim se Gradsko poglavarstvo zadužuje da prati primjenu odluke o ustroju i djelokrugu gradskih upravnih tijela i da nakon 10 mjeseci o tome podnese izvješće Skupštini.

Bandić je rekao da je namjera reforme gradske uprave njezin preustroj u servis građana. "Nije riječ o broju ureda, već o promjeni u glavama, ovo je objava rata birokraciji i neradnicima", rekao je Bandić.

Rekao je da je nakon konzultacije u Središnjem državnom uredu za upravu odustao od ukidanja dva gradska zavoda - za prostorno uređenje i za zaštitu spomenika kulture, ali da će u vezi s tim pokrenuti postupak za ocjenu ustavnosti pred Ustavnim sudom.

Bandić je od Skupštine zatražio 100 dana da podastre rezultate preustroja.

Katarina Fuček (HDZ) zamjerila je Bandićevom prijedlogu novog ustroja centralizaciju i brzopletost, a Miroslav Rožić (HSP) je rekao da umjesto 19 sada imamo 17 gradskih ureda, te da reforma gradske uprave nužna, ali se ne bi trebala zasnivati na sukobu dojučerašnjih saveznika SDP-a i HNS-a.

Među brojinim pitanjima na aktualnom satu, kojim je Skupština počela rad, postavljeno je i pitanje o premještanju Zida boli. Joško Morić (DC) pitao je zašto je on sa Selske ceste uklonjen rano ujutru, umjesto da se to obavi dostojanstveno uz nazočnost predstavnika vlasti.

"Poštivala se želja stradalničkih udruga za izmještanjem Zida boli, i ako te udruge kažu da to (spomenik na Mirogoju) nije dobro rješenje ponovno ćemo sve poravnati. A je li premještanje Zida boli trebalo napraviti na drugačije način, to neka ide na dušu onih koji su tako organizirali," rekao je Bandić.

Gradska skupština prihvatila je izvješće o mirovanju zastupničkog mandata Milana Bandića, u verificirala mandat Pavlu Kaliniću, koji će sjesti na Bandićevo zastupničko mjesto. Umjesto Ive Jelušića i Ljiljane Kuhte-Jelićić, koji su izabrani za Bandićeve zamjenike, zastupnici su Vesna Majher i Lidija Tomić, svi iz SDP-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙