FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte i dalje iznad 60 dolara po barelu

LONDON, 28. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se uutorak iznad 60 dolara po barelu dok su spekulanti nastojali ispitatigranice izdržljivosti snažne potražnje u svijetu a rezultatipredsjedničkih izbora u Iranu potpirili nove geopolitičke bojazni.
LONDON, 28. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se u utorak iznad 60 dolara po barelu dok su spekulanti nastojali ispitati granice izdržljivosti snažne potražnje u svijetu a rezultati predsjedničkih izbora u Iranu potpirili nove geopolitičke bojazni.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 26 centa na 60,28 dolara, nakon u ponedjeljak zabilježene rekordne razine od 60,95 dolara Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 33 centa na 58,97 dolara.

Trgovci su ocijenili da je na tržištima nastupio predah nakon što je barel sirove nafte na američkom tržištu probio psihološku barijeru ali predviđaju da će cijene i dalje rasti.

Spekulativni fondovi podigli su od svibnja valom kupovina cijene nafte gotovo za trećinu, potaknuti jačanjem bojazni od globalnog opterećenja proizvodnih i rafinerijskih kapaciteta, posebno u četvrtom u razdoblju kada potražnja za lož-uljem bilježi vrhunac.

"Držim da se uvidjelo da ovakva situacija neće nestati tako brzo. Zanemarimo li strahovanja u vezi s Iranom, pitanje je što OPEC može učiniti kako bi snizio cijene. Odgovor glasi: vrlo malo", kazao je Rob Laughlin iz londonskog Man Financiala. "Rast cijena nafte mogu zaustaviti samo dokazi da takav trend škodi globalnom gospodarstvu a njih zasad nema", dodao je Laughlin.

"Spekulanti traže opipljiv dokaz o padu potražnje kod krajnjih korisnika zbog visokih cijena nafte", napomenuo je Tony Nunan iz Mitsubishi Corpa.

Viši troškovi možda stvaraju prepreke gospodarskom rastu u mnogim zemljama ovisnima o uvozu ali još nisu omeli ekspanziju na globalnoj razini, ocijenili su gospodarski dužnosnici.

"Razlog za zabrinutost doista postoji ako se ovakav trend nastavi. No, imamo na umu činjenicu da je svjetsko gospodarstvo apsorbiralo veliki rast cijena nafte u razdoblju od 2001. bez ozbiljnih posljedica po rast ili inflaciju", istaknuo je član guvernerskog vijeća Europske središnje banke i guverner središnje grčke banke Nicholas Garganas na skupu čelnika središnjih bankara u Baselu.

OPEC bi ovog tjedna mogao donijeti odluku o povećanju dnevne proizvodnje sirove nafte za dodatnih pola milijuna barela ali je već opetovano isticao da povećanje proizvodnje možda neće pridonijeti sniženju cijena motor čijeg je rasta moguća nestašica rafiniranih proizvoda.

Očekuje se da će tjedno izvješće američke vlade pokazati pad zaliha sirove nafte dok bi zalihe destilata trebale porasti za 1,6 milijuna barela.

Na rast cijena utjecala je i pobjeda konzervativnog gradonačelnika Teherana Mahmuda Ahmadinejada na predsjedničkim izborima u Iranu. Pojačane geopolitičke bojazni snažno utječu na tržište nafte, osjetljivo na svaku mogućnost poremećaja budući da su rezervni kapaciteti ograničeni na malene, zasad još neiskorištene kapacitete u Saudijskoj Arabiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙