FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Redovita smjena na čelu Predsjedništva BiH

SARAJEVO,28. lipnja 2005.(Hina) - Hrvatski član Predsjedništva Bosne iHercegovine Ivo Miro Jović preuzeo je u utorak dužnost predsjedateljatog tijela koju će obnašati sljedećih šest mjeseci.
SARAJEVO,28. lipnja 2005.(Hina) - Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ivo Miro Jović preuzeo je u utorak dužnost predsjedatelja tog tijela koju će obnašati sljedećih šest mjeseci.

Smjena na čelu Predsjedništva BiH provedena je u skladu s redovitom procedurom kojom je utvrđeno da srpski, hrvatski i bošnjački članovi državnog vrha u redovitim razmacima obnašaju dužnost "prvog među jednakima".

Jović, koji je članom Predsjedništva BiH postao prije nepuna dva mjeseca tako što je naslijedio Dragana Čovića, smijenjenog odlukom visokog predstavnika u BiH, najavio je u uvodnom govoru da će se u sljedećem razdoblju snažno zauzeti da državni vrh osigura nastavak i dovršetak bar nekih reformskih procesa.

Posebice je istaknuo reformu obrane i policije, suradnju s Haškim sudom i ispunjenje svih međunarodnih obveza.

Jović je također najavio da će se zauzeti za promjenu uloge međunarodne zajednice u BiH.

"Domaći dužnosnici moraju preuzeti veću odgovornost u rješavanju naših problema, a ne uporno i tvrdoglavo nedemokratskim metodama nuduti razvoj demokracije i nepravednim rješenjima predstavljati pravdu i pravednost", rekao je Jović, dodajući da je, po njegovu mišljenju, to jedini način da se međunarodna zajednica iz protektora pretvori u savjetnika i partnera vlasti BiH.

Borislav Paravac, koji je obnašao dužnost predsjedatelja Predsjedništva BiH proteklih osam mjeseci, ocijenio je da je državni vrh u tom razdoblju djelovao uspješno.

No, s tim se nije složio njegov bošnjački kolega Sulejman Tihić, koji je upozorio na trajnu krizu u zemlji prouzročenu, među ostalim, i lošim ustavnim rješenjima.

Govoreći o problemima u radu Predsjedništva, podsjetio je da je iz Predsjedništva uklonjen Čović i da je Predsjedništvo propustilo reagirati na provokacije tijekom prisege novaka Vojske Republike Srpske (VRS), te je dodao da u zemlji još bukti politička kriza prouzročena sukobima u Vijeću ministara BiH.

Tihić je posebice upozorio da je Predsjedništvo suodgovorno što je došlo do zastoja u razvitku odnosa sa susjednim zemljama.

"Prošli su svi rokovi za održavanje sjednice Međudržavnog vijeća s Republikom Hrvatskom. Nisu pripremljeni sporazumi o pločanskoj luci, imovinsko-pravnim odnosima i dvojnom državljanstvu s Hrvatskom", potkrijepio je svoje tvrdnje Tihić, dodajući da je slično i s odnosima sa Srbijom i Crnom Gorom.

Također je oštro osudio izjavu ministra vanjskih poslova SCG Vuka Draškovića, koji je doveo u pitanje teritorijalnu cjelovitost BiH rekavši da bi neovisnost Kosova dovela do neovisnosti Republike Srpske.

"Ta izjava neprihvatljiva je i štetna za naše ukupne odnose", rekao je Tihić.

Također je istaknuo kako državno Predsjedništvo treba poduprijeti proces ustavnih reformi, dodajući da je deseta obljetnica potpisivanja Daytonskog sporazuma prava prilika za to.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙