FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND poziva nakladnike i novinare da donesu statute medija

ZAGREB, 28. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND)upozorilo je danas nakladnike medija i redakcije da su već prošlirokovi za donošenje statuta medija i pozvalo ih da započnu pregovore otom aktu koji uređuje odnose između nakladnika, glavnog urednika inovinara te njihova međusobna prava i obveze.
ZAGREB, 28. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je danas nakladnike medija i redakcije da su već prošli rokovi za donošenje statuta medija i pozvalo ih da započnu pregovore o tom aktu koji uređuje odnose između nakladnika, glavnog urednika i novinara te njihova međusobna prava i obveze.

Iz HND-a podsjećaju da je na nedavnom okruglom stolu na kojemu su bili predstavnici Ministarstva kulture i Udruge nakladnika dogovoreno da se javno apelira na redakcije da porade na izradi statuta medija. Ta je obveza propisana Zakonom o medijima iz svibnja prošle godine.

U HND-u naglašavaju potrebu sređivanja odnosa u redakcijama i pritom ističu da su spremni pomoći redakcijskim ograncima u izradi prijedloga statuta i u pregovorima s nakladnicima medija, odnosno poslodavcima.

Statuti medija bi, među ostalim, trebali utvrditi način sudjelovanja novinara u postupku imenovanja i razrješenja glavnog urednika, slobodu rada i odgovornost novinara. Tim bi se aktom nadalje trebali utvrditi uvjeti i postupak po kojem glavni urednik i urednici imaju pravo na ostavku uz pravičnu otpremninu u slučajevima promjene u vlasničkoj ili upravljačkoj strukturi medija koje bi dovele do bitne promjene u programskoj osnovi ili programskom sadržaju toga medija. Riječ je o tzv. klauzuli savjesti.

Po Zakonu o medijima, statut medija donose nakladnik i predstavnik novinara uz prethodnu suglasnost većine ukupnoga broja novinara medija. Novinari svog predstavnika biraju većinom glasova.

Ako nakladnik i predstavnik novinara statut medija ne donesu u roku od šest mjeseci od početka rada medija, statut će na zahtjev predstavnika novinara, u roku od tri mjeseca od dana primitka zahtjeva, donijeti arbitraža sastavljena od jednakog broja zastupljenih predstavnika udruga nakladnika i novinarskih udruga, stoji u Zakonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙