FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat novinara: nužni pregovori o nacionalnome kolektivnom ugovoru

KAŠTEL STARI, 11. lipnja 2005. (Hina) - Skupština Sindikata novinaraHrvatske zaključila je danas da je u sljedećemu jednogodišnjemrazdoblju nužno obaviti pregovore s poslodavcima na potpisivanjunacionalnoga kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike.
KAŠTEL STARI, 11. lipnja 2005. (Hina) - Skupština Sindikata novinara Hrvatske zaključila je danas da je u sljedećemu jednogodišnjem razdoblju nužno obaviti pregovore s poslodavcima na potpisivanju nacionalnoga kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike.

Sedamdesetak izaslanika iz Hrvatske posljednjeg je dana na redovitoj skupštini među osnovnim zadaćama istaknulo i rješavanje statusa honorarnih suradnika, borbu protiv rada na crno, poboljšanje statusa novinara u lokalnim medijima te donošenje redakcijskih statuta.

Skupština je poduprla sindikalni pregovarački odbor da u nastavku pregovora s poslodavcima ne odustane od ostalih otvorenih pitanja iz Prijedloga nacionalnoga kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike.

Sindikalci traže 40-satno radno vrijeme, raspoređeno u pet dana u tjednu, dodatak na plaću od 0,5 posto po svakoj godini radnog staža i rješavanje statusa stalnih honorarnih suradnika tako da im poslodavac plaća mirovinsko i zdravstveno osiguranje te paušal za godišnji odmor i bolovanje za određeni broj dana.

Prijedlogom kolektivnog ugovora, o kojem se pregovara već dvije godine, Sindikat traži i da se donesu redakcijski statuti kojima bi se sporazumno uredili odnosi između vlasnika i novinara.

Sindikalni izaslanici u pojedinačnim su raspravama iznijeli mnoge primjere kršenja radnih prava, poput tzv. mobinga, rada na crno i neisplate plaća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙