FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Savjet za nacionalne manjine o kvotama u općinama i gradovima

ZAGREB,10. lipnja 2005.(Hina) - Savjet za nacionalne manjine zatražioje danas od Vlade da utvrdi tko je odgovoran za izostanak primjeneodredbe Ustavnog zakona koja nacionalnim manjinama jamči određenuzastupljenost u predstavničkim i izvršnim tijelima jedinica lokalnesamouprave te da razmotri sankcioniranje odgovornih.
ZAGREB,10. lipnja 2005.(Hina) - Savjet za nacionalne manjine zatražio je danas od Vlade da utvrdi tko je odgovoran za izostanak primjene odredbe Ustavnog zakona koja nacionalnim manjinama jamči određenu zastupljenost u predstavničkim i izvršnim tijelima jedinica lokalne samouprave te da razmotri sankcioniranje odgovornih.

Članovi Savjeta na današnjoj su sjednici upozorili da kvote za predstavnike nacionalnih manjina, prije svega srpske, u predstavničkim tijelima određuju statuti jedinica lokalne samouprave usklađeni s popisom stanovništva iz 2001., a ne s popisom birača iz svibnja ove godine, kako nalaže izborno zakonodavstvo.

Savjet, naime, upozorava da su u popis birača iz 2005. upisani i povratnici i raseljene osobe, kojih nema u popisu stanovništva iz 2001.

Usklađivanjem statuta s popisom stanovništva, upozoravaju u Savjetu, iz ukupna broja pripadnika srpske manjine, na temelju kojeg se utvrđuje zastupljenost u općinskim, gradskim i županijskim vijećima, izostavljeni su povratnici.

Po podatcima OESS-a, koji su članovima Savjeta i novinarima podijeljeni na sjednici, razlika između popisa stanovništva i popisa birača u nekim sredinama je takva da umanjuje broj mandata koji manjini stvarno pripada.

SDSS-ovci Vojislav Stanimirović i Milorad Pupovac upozorili su da je, primjerice, u Kninu, gdje je od ukupno 18.000 oko 7800 birača srpske nacionalnosti, Gradskim statutom utvrđeno da je u gradu 25 posto Srba te da im u Poglavarstvu pripada jedno mjesto.

Kako Ustavni zakon nacionalnim manjinama jamči razmjernu zastupljenost u predstavničkim i izvršnim tijelima jedinica lokalne samouprave u kojima u ukupnu stanovništvu sudjeluju s više od 15 posto, jasno je da se zakon na terenu ne primjenjuje ni kad bi se zastupljenost izračunala na temelju popisa stanovništva, zaključuju u SDSS-u.

Upozorili su i da Središnji državni ured za upravu nije kvalitetno pripremio izbore, koji se, smatraju, nisu smjeli održati u jedinicama koje svoje statute nisu uskladile s Ustavnim zakonom.

Unatoč brojnim upozorenjima ni prošla ni ova Vlada nisu osigurale primjenu tog zakona, kazao je Pupovac, prozivajući državnog tajnika Antuna Palarića da je, umjesto toga, "tražio načine da iz biračkih popisa izbriše one koji tamo, po njemu, ne bi trebali biti".

"Ne usklade li se statuti svih jedinica lokalne i regionalne samouprave u roku od 60 dana nakon utemeljenja skupština, kako je predviđeno Izbornim zakonom, značit će to da premijer Ivo Sanader odustaje od pozitivnih trendova u manjinskoj politici", kazao je Pupovac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙