FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SNH: prihvaćena platforma za nastavak kolektivnih pregovora

KAŠTEL STARI, 10. lipnja 2005. (Hina) - Skupština Sindikata novinaraHrvatske (SNH) podržala je danas sindikalni pregovarački odbor da unastavku pregovora s poslodavcima ne odustane od preostalih otvorenihpitanja iz Prijedloga nacionalnog kolektivnog ugovora za novinare imedijske radnike.
KAŠTEL STARI, 10. lipnja 2005. (Hina) - Skupština Sindikata novinara Hrvatske (SNH) podržala je danas sindikalni pregovarački odbor da u nastavku pregovora s poslodavcima ne odustane od preostalih otvorenih pitanja iz Prijedloga nacionalnog kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike.

Sindikalci traže 40-satno radno vrijeme raspoređeno u pet dana tjedno, dodatak na plaću od 0,5 posto po svakoj godini radnog staža i rješavanje statusa stalnih honorarnih suradnika na način da im poslodavac plaća mirovinsko i zdravstveno osiguranje te paušal za godišnji odmor i bolovanje za određeni broj dana.

Prijedlogom kolektivnog ugovora, o kojem se pregovara već dvije godine, Sindikat traži i donošenje redakcijskih statuta, kojima bi se sporazumno uredili odnosi između vlasnika i novinara.

"Nećemo odustati od svojih zahtjeva ni po cijenu prekida kolektivnih pregovora", kazao je predsjednik Izvršnog odbora i član sindikalnog pregovaračkog odbora Marijan Belčić. Dodao je da neće dopustiti da nakon eventualnog potpisivanja nacionalnog kolektivnog ugovora poslodavci jednostrano raskinu postojeće kolektivne ugovore na razini medijskih kuća koji jamče višu razinu prava.

Kućnim kolektivnim ugovorima pokriveno je 70 posto novinarske populacije. Nastavak pregovora o nacionalnom kolektivnom ugovoru očekuje se za 10 do 15 dana, kazao je Belčić.

Sindikalni izaslanici u pojedinačnim su raspravama iznijeli niz primjera kršenja radnih prava poput mobinga, rada na crno i neisplate plaća.

Sindikat je pozvao novinare, koji se susreću s takvim problemima, da takve slučajeve prijave Državnom inspektoratu i zatraže sudsku zaštitu.

U sutrašnjem nastavku rada skupština će utvrditi prioritetne zadatke za razdoblje do iduće skupštine na kojoj će se za godinu dana birati novo vodstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙