FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND za što skorije pregovore o redakcijskim statutima

ZAGREB, 20. lipnja 2005. (Hina) - Sudionici okruglog stola održanog natemu "Kako do statuta medija" zaključili su danas da bi Hrvatskonovinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara trebali uputiti javniapel članstvu i vlasnicima medija da se što prije počne pregovarati oredakcijskim statutima jer je to interes javnosti, novinara ivlasnika.
ZAGREB, 20. lipnja 2005. (Hina) - Sudionici okruglog stola održanog na temu "Kako do statuta medija" zaključili su danas da bi Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara trebali uputiti javni apel članstvu i vlasnicima medija da se što prije počne pregovarati o redakcijskim statutima jer je to interes javnosti, novinara i vlasnika.

U organizaciji HND raspravi su uz novinare sudjelovali predstavnici Ministarstva kulture, saborskog Odbora za informiranje, Udruge nakladnika i sindikata.

Redakcijskim statutima trebalo bi utvrditi odnos vlasnika i novinara te samostalnost i nezavisnost redakcije u odnosu na vlasnički strukturu, odnosno profesionalni interes u odnosu na interes vlasnika.

Predsjednik HND-a Dragutin Lučić ustvrdio je kako se ne može očekivati da te probleme riješi država, kao što su to neki priželjkivali, jer je jedan dio otvorenih pitanja zakonski ostavljen pregovorima između poslodavaca i novinara.

Na skupu je rečeno da bi u medijskim kućama što prije trebalo izabrati predstavnike novinara koji će s poslodavcima pregovarati o redakcijskim statutima. Rečeno je također da treba utvrditi i platformu na temelju koje bi se pregovaralo.

U raspravi su iznijeti neki prijedlozi koji će biti definirani kao pomoć u pregovorima. Primjerice, da se razgovara o prigovoru savjesti i da se utvrdi način na koji bi redakcijski statuti regulirali utjecaj novinara na imenovanje i smjenu glavnog urednika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙