FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indeks tržišta rada: posloprimci optimistični, poslodavci rezervirani

ZAGREB, 21. lipnja 2005. (Hina) - Indeks tržišta rada: posloprimcioptimistični, poslodavci rezervirani
ZAGREB, 21. lipnja 2005. (Hina) - Indeks tržišta rada: posloprimci optimistični, poslodavci rezervirani

HINA - Financijski servis

Optimizam posloprimaca na hrvatskom tržištu rada u pogledu izgleda za nalaženje boljeg posla u drugom tromjesečju ove godine bio je u porastu, dok istodobno poslodavci ocjenjuju da će se rast plaća usporiti, kao i povećanje broja zaposlenih.

Podaci su to iz ankete o Indeksu tržišta rada (ITR) za drugo tromjesečje ove godine web portala moj-posao.net, provedene u svibnju na uzorku od više od 100 poslodavaca i 950 posloprimaca.

ITR smanjen je za 5,5 postotnih poena u odnosu na prvo tromjesečje i njegova vrijednost za drugo ovogodišnje tromjesečje iznosi 104,1.

Indeks je na istoj razini kao u svibnju 2004. godine, ali i najniži u posljednjih 12 mjeseci.

Nešto manje od dvije trećine poslodavaca, 61,2 posto anketiranih, u idućem razdoblju namjerava povećati broj zaposlenih, što je najmanji postotak od svih 12 dosadašnjih mjerenja, započetih u travnju 2003. godine. U odnosu na prvo tromjesečje, takvih je poslodavaca 10,6 postotnih poena manje.

Najveći dio poslodavaca koji očekuju povećanje broja zaposlenih, procjenjuje da će to učiniti zbog rasta poslovanja (68,8 posto), a 22,9 posto procjenjuje da će to učiniti zbog premalog broja radnika. Restrukturiranja tvrtki treći je razlog, sa zastupljenošću od 8,3 posto.

Većina poslodavaca, njih 54,2 posto, smatra da će u idućem razdoblju morati povećati plaće barem brzinom kojom kojom su ih povećavali u proteklom. To je značajno manje od 61,4 posto takvih poslodavaca u veljači i 73,4 posto u zadnjem kvartalu prošle godine.

Optimizam posloprimaca u drugom tromjesečju u odnosu na prvo tromjesečje 2005., je u porastu pa ih 74,7 posto smatra da su im izgledi za nalaženje boljeg posla vrlo dobri, dobri i osrednji. To je za 1,6 postotnih poena više nego u prvom tromjesečju.

Indeks tržišta rada se dobija usrednjavanjem podindeksa za poslodavce i posloprimce. Podindeks za poslodavce se izračunava na osnovu njihove procjene povećanja broja zaposlenih i plaća u idućih 12 mjeseci u odnosu na proteklih 12 mjeseci.

Posloprimci istodobno procjenjuju kakvi su im izgledi za nalaženje boljeg posla uz ponuđene odgovore 'vrlo dobri, dobri, osrednji, loši, vrlo loši'. Podindeks je postotak onih koji su odabrali jedan od prva tri odgovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙