FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Štrajk u srednjim školama se nastavlja

ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Nezavisni sindikat zaposlenih usrednjim školama nastavlja štrajk u srednjim školama do potpisivanjaKolektivnog ugovora, koji, unatoč očekivanjima sindikata i poslodavca,nije potpisan iz "proceduralnih razloga".
ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama nastavlja štrajk u srednjim školama do potpisivanja Kolektivnog ugovora, koji, unatoč očekivanjima sindikata i poslodavca, nije potpisan iz "proceduralnih razloga".

"Tekstualni dio Kolektivnog ugovora je usuglašen, a neusuglašenim je ostao financijski dio", kazao je u četvrtak na konferenciji za novinare v. d. predsjednika sindikata Nikola Andrić.

Očekujemo da će pregovori uroditi plodom, kazao je Andrić dodajući da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa mora dobiti suglasnost Vlade.

Sindikalci napominju kako neće popustiti zahtjevima poslodavca i odstupiti od zahtjeva za 5,6 posto povećanja plaća za 2005., ali će to "možda biti prikazano u drugačijem obliku".

Što se tiče štrajka koji je počeo jutros, po podacima sindikata iz 291 srednje škole, štrajka se u 88,7 posto škola. Iako nisu imali podatke o broju nastavnika u štrajku, sindikalci drže da je štrajk uspio iznad očekivanja.

Međutim, izvješća Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa govore da se štrajkalo u 73 škole u Hrvatskoj, u 136 se djelomično štrajkalo, dok se u 200 škola radilo.

Državni tajnik za srednje školstvo u Ministarstvu znanosti Želimir Janjić, koji je novinarima dao izjavu nakon sindikalne konferencije za novinare, štrajku se odazvalo oko 39 posto profesora.

Najslabiji odaziv štrajku je u Zagrebačkoj županiji - 12,98 posto te u Gradu Zagrebu gdje štrajka 13,8 posto profesora. Najveći je odaziv u Virovitičko-podravskoj županiji, oko 76 posto profesora i Istarskoj županiji, oko 71 posto.

Janjić je rekao da su razgovori sa sindikatom u tijeku te da očekuje dogovor s obzirom da je ostalo malo za usuglašavanje.

Sa sindikatom smo usuglašavali povećanje plaća za djelatnike koji imaju više od 20, 30 i 35 godina radnog staža za 4, 8 i 10 posto, kazao je.

Dogovorili smo se i oko rada škola s otežanim uvjetima rada kao i da nastavimo pregovore o plaćama na jesen. Redovitom isplatom smjenskoga rada od 1. svibnja primanja će se za gotovo dvije trećine nastavnika povećati za 5 posto, kazao je Janjić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙