FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje Jelaviću: Tuđman i Šušak obećali obnovu crkava u BiH

SARAJEVO, , 20. lipnja 2005. (Hina) - Bivši provincijal Hercegovačkefranjevačke provincije fra Tomislav Pervan izjavio je u ponedjeljaksvjedočeći na suđenje bivšem članu Predsjedništva BiH Anti Jelaviću dasu pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i ministar obrane GojkoŠušak, još za vrijeme posjeta Mostaru 1994. obećali financijsku pomoćza srušene crkve u ratu u BiH.
SARAJEVO, , 20. lipnja 2005. (Hina) - Bivši provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Tomislav Pervan izjavio je u ponedjeljak svjedočeći na suđenje bivšem članu Predsjedništva BiH Anti Jelaviću da su pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i ministar obrane Gojko Šušak, još za vrijeme posjeta Mostaru 1994. obećali financijsku pomoć za srušene crkve u ratu u BiH.

Fra Pervan svjedoči u svojstvu svjedoka obrane u nastavku suđenja Anti Jelaviću kojega optužnica tereti da je posredstvom Hercegovačke banke sudjelovao u pronevjeri novca, koji je Hrvatska slala kao pomoć Hrvatima BiH.

Fra Pervan je potvrdio autentičnost videosnimke svoga susreta s Tuđmanom 1994. godine, na ruševinama franjevačkoga samostana u Mostaru, rekavši da je tom posjetu bio nazočan i tadašnji ministar obrane Šušak. Po njegovim riječima Tuđman je tada obećavajući financijsku pomoć iz Republike Hrvatske rekao da će se izgraditi bolje i ljepše crkve. Godinu dana kasnije, nastavio je fra Pervan, ministar Šušak je u svojstvu Tuđmanova izaslanika za Hrvate u BiH, posjetio Mostar i rekao franjevcima da će RH donirati financijsku obnovu samostana u Mostaru. Tom prigodom, po svjedočenju fra Pervana, Šušak je od franjevaca tražio da odmah počnu obnovu samostana u Mostaru.

Fra Pervan je kazao kako je zahvaljujući naporima ministra Šuška iz Hrvatske nastavljeno financiranje obnove crkve u Mostaru do kraja 1998. godine kad je obnova završena. "Šušak je bio vrlo vezan za Mostar i hercegovačke franjevce. Kao dijete ostao je siroče u Širokom Brijegu, pa je u franjevcima vidio oca. Nakon svojedobnog bijega iz bivše Jugoslavije, Šušak se prvo smjestio kod hercegovačkih franjevaca u Austriji, a zatim u Kanadi", kazao je fra Pervan.

Fra Pervan je također rekao kako je na Šuškov prijedlog Hercegovačka franjevačka provincija bila jedan od utemeljitelja Hercegovačke banke, za što je po Pervanovim tvrdnjama, Šušak 1997. godine u ime Hercegovačke franjevačke provincije uplatio ondašnjih 500.000 njemačkih maraka (oko 250.000 eura) za utemeljenje Hercegovačke banke. Po fra Pervanovim riječima Hercegovačka banka utemeljena je upravo na Šuškov poticaj. "Šušak je tražio utemeljenje financijske institucije u kojoj bi štedjeli Hrvati iz BiH, a koja bi financirala hrvatske projekte u BiH", rekao je fra Pervan, objašnjavajući okolnosti osnivanja Hercegovačke banke. Fra Pervan je potvrdio da je Hercegovačka franjevačka provincija, u vrijeme dok joj je on bio na čelu, jednom prigodom uzela 900.000 kuna pozajmice od Heregovačke banke, ali nije mu poznat način na koji je ta pozajmica vraćena. "Ne znam ništa o tokovima novca iz Hrvatske za obnovu crkve u Mostaru. O tome se brinuo tadašnji ekonom Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Ševo, u kojega sam imao povjerenje", rekao je fra Pervan.

Fra Ivan Ševo je također predviđen kao jedan od svjedoka obrane u nastavku suđenja Jelaviću u vezi Hercegovačke banke. Fra Pervan je kazao da je fra Ivan Ševo poznavao Antu Jelavića, čak je bio svećenik koji je Jelavića vjenčao. Suđenje se nastavlja sutra, saslušanjem novih svjedoka obrane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙