FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjedi poljoprivrednika se nastavljaju

SARAJEVO,27. lipnja 2005.(Hina) - Poljoprivrednici koji od suboteprosvjeduju ispred sjedišta Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nećeotići sve dok vlasti ne ispune sve njihove zahtjeve, najavio je uponedjeljak u Sarajevu predsjednik Udruge poljoprivrednika u BiH RankoBakić.
SARAJEVO,27. lipnja 2005.(Hina) - Poljoprivrednici koji od subote prosvjeduju ispred sjedišta Vijeća ministara Bosne i Hercegovine neće otići sve dok vlasti ne ispune sve njihove zahtjeve, najavio je u ponedjeljak u Sarajevu predsjednik Udruge poljoprivrednika u BiH Ranko Bakić.

Tridesetak članova različitih udruga koje okupljaju bosanskohercegovačke poljoprivrednike dva dana borave ispred vladina sjedišta u Sarajevu, gdje su postavili i šatore uz koje su istaknuli natpise sa zahtjevima ministrima da daju ostavke i da se zaštiti domaća proizvodnja.

Bakić je rekao na konferenciji za novinstvo da prosvjednici neće otići, te kako se može očekivati da će im se pridružiti i ostali nastavi li Vijeće ministara ignorirati postavljene zahtjeve.

"Naši su zahtjevi dobro poznati", istaknuo je Bakić i podsjetio kako traže uspostavu ministarstva poljoprivrede na državnoj razini, ograničenje na uvoz prehrambenih proizvoda iz susjednih zemalja, to jest suspenziju ugovora o slobodnoj trgovini, te poticajna sredstva za domaću proizvodnju.

"Tražimo da naša vlada prestane poticati poljoprivredu u Srbiji i Crnoj Gori (SCG) i Hrvatskoj", dodao je Bakić.

Jedan od glavnih zahtjeva je i trajno vraćanje carina na proizvode iz susjednih zemalja zbog procjene da Hrvatska i SCG subvencioniraju svoje tvrtke koje izvoze hranu u BiH.

Bakić je iznio podatak da je za uvoz prehrambenih proizvoda BiH godine 2004. potrošila gotovo milijardu eura, te je ustvrdio da je taj novac, uz razumniju politiku, mogao ostati domaćim poljoprivrednicima.

Sadašnja vladina politika, ustvrdio je Bakić, upropaštava domaću proizvodnju od koje živi 60 posto stanovnika BiH.

Istaknuo je kako je 40 posto od pola milijuna obitelji koje se bave poljoprivredom u toj zemlji sada u tzv. stanju socijalne potrebe, to jest siromaštva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙