FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jačanje pritisaka na euro

ZAGREB/LONDON, 26. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Očekivanja smanjenjaključnih kamatnih stopa u eurozoni ispod trenutnih dva posto i novogpovećanja onih u SAD-u pritisnula su prošli tjedan jedinstvenueuropsku valutu, povrh udaraca pretrpljenih nakon neuspjelog summita uBruxellesu.
ZAGREB/LONDON, 26. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Očekivanja smanjenja ključnih kamatnih stopa u eurozoni ispod trenutnih dva posto i novog povećanja onih u SAD-u pritisnula su prošli tjedan jedinstvenu europsku valutu, povrh udaraca pretrpljenih nakon neuspjelog summita u Bruxellesu.

Posljednjim se dana euro našao pod pritiskom učestalih špekulacija o snižavanju kamatnih stopa u Europi nakon njihova smanjenja u švedskoj središnjoj banci Riksbank i zabilješke sa sastanka britanske središnje banke. Snižavanje kamatnih stopa u eurozoni, ionako na razini od dva posto, dodatno bi povećalo privlačnost američke valute obzirom da se očekuje da će Fed krajem lipnja podići kamatne stope na 3,25 posto.

Euro je na tjednoj razini oslabio 0,5 posto u odnosu na dolar, na 1,2043 dolara, nakon što se nakratko spustio i do najnižih razina u zadnjih deset mjeseci ispod 1,2 dolara za euro. Približio se i najnižoj razini u posljednjih godinu dana prema jenu.

"Špekulacije o smanjenju kamatnih stopa u eurozoni jačaju nakon izvješća iz Bank of Englanda i njihova snižavanja u Riksbanci. No, sada nam trebaju jasni komentari iz Europske središnje banke o smanjenju kamatnih stopa, ali dosad nisu bili skloni to učiniti", kazala je Carsten Fritsch, valutni strateg u Commerzbanci u Frankfurtu.

Pad eura od oko 10 posto u ovoj godini prema dolaru također je rezultat zabrinutosti oko političke i monetarne integracije u Europi. Obzirom na slabi rast, zakonodavci eurozone stvaraju pritisak na ECB da snizi kamatne stope, dok pozdravljaju nedavno slabljenje eura koje bi moglo pomoći izvozu. No ECB zasad odolijeva takvim pritiscima. Član upravnog vijeća ECB-a Axel Weber izjavio je da pozivi za smanjenje kamatnih stopa nisu od pomoći, dodajući kako je njihova trenutna razina odgovarajuća za rast i ulaganja.

Švedska središnja banka smanjila je svoju ključnu kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova, više od očekivanja tržišta, na povijesno niskih 1,5 posto, navodeći kao razlog slabe izglede za gospodarski rast u eurozoni i u Švedskoj. Riksbank je također revidirala naniže svoje procjene rasta za 2005. i 2006. s prijašnjih 3,2 posto u obje godine na 1,9 posto u ovoj i 2,7 posto u idućoj godini.

Pored dobitaka prema euru, dolar je dobio na vrijednosti i prema ostalim značajnijim svjetskim valutama. Tako je ojačao nekih 0,4 posto prema funti koja stoji 1,8154 dolara. U odnosu na švicarski franak bio je na dobitku od oko pola posto, dosegnuvši 1,2786 franaka. Dolar se na tjednoj razini gotovo nije mijenjao u odnosu na jen i stoji 108,9 jena.

Jen je, naime, smanjio dobitke ostvarene nakon što su japanski podaci pokazali poboljšanje povjerenja u tamošnje poslovne prilike budući da se pozornost tržišta usmjerila na govore čelnika američke središnje banke Fed Alana Greenspana i ministra financija Johna Snowa u Senatu o američko-kineskim gospodarskim odnosima te na skok cijena nafte koji obično pogađa jen zbog velike ovisnosti Japana o uvozu nafte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙