FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukinuće OHR-a ovisi o početku pregovora BiH i EU-a

SARAJEVO,24. lipnja 2005.(Hina) - Ured visokog predstavnika u Bosni iHercegovini (OHR) bit će ukinut, to jest zamijenjen uredom posebnogpredstavnika Europske unije u toj zemlji sa znatno drukčijim ovlastimaod sadašnjih čim bosanskohercehovačke vlasti pokrenu nužne reforme iosiguraju početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Uniji,zaključio je u petak na sjednici u Sarajevu Upravni odbor Vijeća zaprovedbu mira u BiH (PIC).
SARAJEVO,24. lipnja 2005.(Hina) - Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) bit će ukinut, to jest zamijenjen uredom posebnog predstavnika Europske unije u toj zemlji sa znatno drukčijim ovlastima od sadašnjih čim bosanskohercehovačke vlasti pokrenu nužne reforme i osiguraju početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Uniji, zaključio je u petak na sjednici u Sarajevu Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC).

Visoki predstavnik Paddy Ashdown izjavio je novinarima nakon sastanka da se ne može pregovarati o ispunjavanju postavljenih uvjeta za pridruživanje BiH Europskoj uniji.

"Neke europske zemlje odlučno zahtijevaju cjelovito ispunjavanje postavljenih uvjeta", dodao je Ashdown.

Istaknuo je kako se to ponajprije odnosi na donošenje novog zakona o javnome radiotelevizijskom sustavu te na reformu policije, bez čega neće niti početi pregovori o stabilizaciji i pridruživanju.

"Sada sve ovisi o vlastima u BiH", dodao je Ashdown.

Upravni odbor PIC-a pozvao je političare u BiH, a posebice one u Republici Srpskoj (RS) da što prije ponovno počnu pregovarati o preustroju policije jer se u tom slučaju može očekivati početak pregovora s EU-om tijekom jeseni.

Upravni odbor PIC-a u petak je također zatražio od vlasti RS-a da nastave privoditi optužene za ratne zločine za kojima traga Haški sud.

"To se mora učiniti što prije. U protivnome, odgovorni će snositi posljedice", izjavio je Ashdown.

Visoki predstavnik nije želio posebice komentirati to što je u protekla tri dana u istočnoj Bosni uhićeno desetak bosanskih Srba. Rekao je samo kako bi to mogao biti "vrlo važan događaj".

Lokalni mediji u BiH izvijestili su da je po nalogu državnog odvjetnika uhićeno više osoba osumnjičenih za sudjelovanje u zločinu u Srebrenici 1995., a među njima je i nekoliko aktivnih pripadnika policije RS-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙