FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ekonomsko i socijalno stanje u BiH objektivno bolje, građani to još ne osjećaju

SARAJEVO,26. veljače(Hina) - U protekle četiri godine objektivno jenastupilo blago poboljšanje uvjeta života u Bosni i Hercegovini nozabrinjavajući postotak njezina stanovništva smatra kako i dalje živiveoma loše, razina siromaštva je još uvijek zabrinjavajuća baš kao istopa nezaposlenosti, veliki broj stanovnika te države je bezzadovoljavajućeg obrazovanja i nezaposlen a jedini vidljivi i brzinapredak zabilježen je u povećanju broja mobilnih telefona kod svihkategorija stanovništva.
SARAJEVO,26. veljače(Hina) - U protekle četiri godine objektivno je nastupilo blago poboljšanje uvjeta života u Bosni i Hercegovini no zabrinjavajući postotak njezina stanovništva smatra kako i dalje živi veoma loše, razina siromaštva je još uvijek zabrinjavajuća baš kao i stopa nezaposlenosti, veliki broj stanovnika te države je bez zadovoljavajućeg obrazovanja i nezaposlen a jedini vidljivi i brzi napredak zabilježen je u povećanju broja mobilnih telefona kod svih kategorija stanovništva.

Do ovih rezultata došlo se istraživanjima koje za potrebe Vijeća ministara BiH od 2001. godine kontinuirano uz potporu Ureda za međunarodni razvoj Vlade Velike Britanije (DfID) provodi Institut za društvena i ekonomska istraživanja Sveučilišta u Essexu.

Na bazi uzorka od tri tisuće obitelji ovim se istraživanjima pokušavaju identificirati trendovi i utvrditi trenutačno stanje u BiH odnosno učinci aktualne radne i socijalne politike u zemlji.

Rezultati za 2004. godinu koji su ovog tjedna predstavljeni u Sarajevu sadrže krajnje zabrinjavajući podatak da je tek 4,3 posto građana BiH zadovoljno svojim životnim uvjetima, dok 14 posto njih smatra da živi u vrlo lošim uvjetima.

U usporedbi sa stanjem od prije dvije ili tri godine, postotak ljudi nezadovoljnih svojim životnim uvjetima lagano opada no BiH je i dalje zemlja u kojoj većini njenih građana nije dobro.

Polazeći od pretpostavke (u BiH nije izrađen popis stanovništva od 1991. godine) da u BiH živi nešto više od 3,8 milijuna stanovnika, istraživanjem se došlo do zaključka kako je od toga 52 posto žena i oko 48 posto muškaraca.

BiH istodobno postaje zemlja starih jer najbrojniju dobnu skupinu - njih oko 19 posto - čine osobe starije od 65 godina.

Slijedi populacija starosti od 45 do 54 godine koja je zastupljena s nešto manje od 18 posto, dok je mladih od 15 do 25 godina 17 posto.

Nešto više od 25 posto radno sposobne populacije izjasnilo se kako je u stalnom radnom odnosu, 17,6 posto ih je kazalo kako su nezaposleni, 17,2% kazalo je da su kućanice, umirovljenika ima 18 posto.

Tijekom ankete došlo se do podataka da u čak 44,4 posto obitelji nijedan član nema stalno zaposlenje dok je u 36,5 posto obitelji zaposlen samo jedan član.

Obitelji u kojima je netko stalno zaposlen tijekom 2004. godine ostvarivale su prosječni mjesečni prihod od 687 konvertibilnih maraka (351 euro) pri čemu je prosjek u Federaciji BiH iznosio 769 KM (393 eura) a u Republici Srpskoj tek 562 KM (287 eura).

Obitelji bez stalnog zaposlenja nekog od svojih članova imale su međutim mjesečni prihod od 231 KM (118 eura) pa je ukupni prosjek primanja za cijelu BiH bio na razini od 547 KM (279 eura).

U usporedbi s 2003. godinom ti prihodi bili su veći za 20 KM (10 eura).

Obrazovna struktura stanovništva u BiH razmjerno je loša.

Nešto više od 44 posto izjasnilo se kako ima završenu srednju školu.

Osnovnu školu završilo je njih 25 posto dok je gotovo podjednaki postotak (24,4 %) bez ikakvog obrazovanja.

Tek 3,1 posto građana BiH ima fakultetsku diplomu a otprilike toliko i diplomu neke više škole.

Oblast stambenih pitanja daje nešto povoljniju sliku o stanju u BiH.

Tek 7,5 posto obitelji nema tekuću vodu u objektima u kojima stanuju a 4,5 posto nema kanalizaciju.

Vlastiti telefon u stanu ili kući ima čak 70 posto obitelji a mobilni telefon 45,4 posto.

Prije dvije godine tek 17 posto obitelji imalo je mobitel.

No da se u BiH krajnje selektivno pristupa suvremenoj tehnologiji pokazuje podatak da tek 7 posto obitelji ima priključak za internet no zato gotovo 37 posto posjeduje vlastiti automobil.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙