FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 25. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta.
ZAGREB, 25. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta.

WASHINGTON - Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je u utorak kontroverzni zakon kojim želi ukinuti ograničenja u istraživanju na embrionalnim matičnim stanicama, mjeru kojoj je predsjednik George W. Bush zaprijetio vetom. Usvojeni zakon bi uveo korištenje saveznih financija u istraživanju linija embrionalnih matičnih stanica koje nisu postojale 2001. kada je Bush ograničio financiranje istraživanja na linije koje su tada postojale. Dom je usvojio zakon s 238-194, što je ispod dvotrećinske većine potrebne da se odbaci veto. Zakon sada ide u američki Senat. Bush je prošloga tjedna zaprijetio da će staviti veto na taj zakon, a u utorak je ponovio svoje protivljenje u Bijeloj kući okružen obiteljima koje su usvojile ili dale na usvajanje embria preostala nakon liječenja neplodnosti.

SEUL - Sjevernokorejski dužnosnici opovrgnuli su da pripremaju nuklearni pokus, nakon što su američki čelnici nedavno upozorili na tu mogućnost, izjavio je češki izaslanik koji se vratio iz posjeta toj zemlji. Sjevernokorejski dužnosnici nazvali su apsurdnim informacije o nuklearnom pokusu, rekao je Lubomir Zaoralek, predsjednik donjeg doma češkog parlamenta u razgovoru za južnokorejsku novinsku agenciju Yonhap. Izaslanik se u Sjevernoj Koreji sastao s drugim čovjekom komunističkog režima Kimom Yongom-Namom, kao i s predsjednikom Vrhovne narodne skupštine Choeom Taeom-Bokom te izjavio kako je nakon razgovora siguran da diktatura želi krizu nastalu zbog spekulacija oko njezina nuklearnog programa riješiti na miran način. Sjeverna Koreja od jesenas odbija sudjelovanje u četvrtom krugu pregovora u kojemu sudjeluju Južna Koreja, Kina, Sjedinjene Države, Japan i Rusija.

WASHINGTON - Nakon putovanja dugog gotovo tri desetljeća, svemirska letjelica Voyager 1 približava se kraju našeg sunčevog sustava, objavila je američka svemirska agencija NASA. Voyager 1 ušao je u posljednji krug svoje trke prema rubu našeg međuzvjezdanog sustava, rekao je Edward Stone, projektni znanstvenik na kalifornijskom Institutu za tehnologiju u Pasadeni. NASA je izvijestila da Voyager 1 "sada ulazi u pusto, turbulentno prostranstvo gdje završava utjecaj Sunca i gdje se solarni vjetrovi pretvaraju u tanak plin između zvijezda". Svemirska letjelica Voyager 1 lansirana je prije gotovo 28 godina i sada je udaljena 8,7 milijardi milja od Sunca.

PEKING - Službeni posjet hrvatskog premijera Ive Sanadera Narodnoj Republici Kini, od 26. do 30. svibnja, nastavak je dijaloga dužnosnika dviju zemalja na visokoj razini i, po ocjenama obje strane, izraz zajedničkog stajališta o potrebi stalnog unapređivanja suradnje na svim poljima. Od uspostave diplomatskih odnosa 1992. godine, odnosi Hrvatske i Kine u stalnom su usponu i zajednička je ocjena da su oni vrlo dobri i prijateljski, utemeljeni na međusobnom poštovanju, razumijevanju i obostranom interesu. Na globalnom planu, i Hrvatska i Kina teže miru u svijetu, učinkovitom rješavanju kriznih žarišta, borbi protiv terorizma, ravnopravnim odnosima među državama i narodima, zauzimaju se za jačanje uloge Ujedinjenih naroda.

NEW YORK - Bivši irački predsjednik Saddam Hussein vjerovatno je lagao kada je tvrdio da ima oružje za masovno uništenje, a razlog može biti ponos ili želja da se zaštiti od iranskih napada, izjavio je u utorak bivši američki i UN-ov inspektor za oružje Charles Duelfer. Bivši čelni čovjek američke Središnje obavještajne službe CIA-e za istraživanje Iraka koja je tragala za tim oružjem nakon rata u Zaljevu 2003, smatra da je prijetnja od strane Irana prema Saddamu Husseinu bila stvarna, a Saddam je želio stvoriti dojam da ima više oružja, nego što je stvarno imao. U rijetkom službenom razgovoru, Duelfer je kazao da je narcisoidnost i ponos odigrala veliku ulogu u Saddamovom prikrivanju oružja, budući je htio biti vođa u znanosti i tehnologiji, što podrazumijeva i proizvodnju nuklearnog oružja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙