FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 23. lipnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 23. lipnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

BRUXELLES - Britanski premijer Tony Blair izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da proširenje EU-a predstavlja "povijesnu prigodu za izgradnju veće i moćnije Unije" te dodao da će EU poštovati svoje obveze prema Turskoj i Hrvatskoj. Proširenje pruža "izvanrednu, povijesnu prigodu za izgradnju veće i moćnije Unije", rekao je Blair u Europskom parlamentu, predstavljajući prioritetete britanskog predsjedništva, koje počinje 1. srpnja. "Tijekom našeg predsjedanja mi ćemo nastojati ispuniti obveze Unije prema onima koji poput Turske i Hrvatske očekuju da njihova budućnost bude u Europi", rekao je Blair.

SARAJEVO - Pred Sudom Bosne i Hercegovine u Sarajevu je u četvrtak održana statusna konferencija u slučaju "Lijanovići", a početak glavne rasprave po optužnici koja tereti predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, predsjednika Ustavnog suda BiH Matu Tadića, četvoricu braće Ivanković te profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravka Lučića - odgođena je za sljedeći tjedan. Statusna konferencija nepoznat je institut u zakonodavstvu BiH. "Statusna konferencija novost je i za nas", izjavio je Čovićev odvjetnik Josip Muselimović, ističući kako je optužnica u "slučaju Lijanovići" i dalje temeljena na iskazu zaštićenog svjedoka, koji je u međuvremenu postao poznat, te kako je u slučaju Dragana Čovića riječ o montiranom političkom procesu. Optužnica tereti tvrtku "Lijanovići" iz Širokog Brijega za izbjegavanje plaćanja carina na uvoz mesa te za višemilijunske porezne utaje i krivotvorenje isprava. Čović i Tadić optuženi su da su braći Ivanković omogućili takve radnje koristeći svoje položaje ministra financija u Vladi Federacije BiH odnosno predsjednika Ustavnog suda za što su navodno dobili mito od tvrtke "Lijanovići".

BAGDAD - Tri bombe eksplodirale su u četvrtak u zoru u središtu Bagdada, ubivši najmanje 15 ljudi, priopćila je policija. U prvoj eksploziji ubijena su trojica policajca, a dvojica su ranjena, kada se bombaš samoubojica automobilom zaletio na njihovu ophodnju. Druga i treća auto-bomba eksplodirale su u blizini poznate šijitske džamije, pri čemu je, prema dosadašnjoj bilanci, ubijeno još 12 ljudi, a tridesetak ih je ozlijeđeno. Bombe su eksplodirale blizu jedna drugoj, u razmaku od tek nekoliko minuta. Prethodne je noći u koordiniranoj seriji eksplozija triju auto-bombi ubijeno najmanje 18 ljudi, a 48 je ranjeno u većinsko šijitskoj četvrti glavnog iračkog grada.

LONDON - Ministri vanjskih poslova sedam industrijski najrazvijenijih zemalja i Rusije (G8) započeli su u četvrtak u Londonu razgovore o bliskoistočnom mirovnom procesu, nuklearnim razmiricama s Iranom i situaciji u Afganistanu, izvijestile su agencije. Domaćin ovoga pripremnog sastanka uoči sastanka na vrhu skupine G8, koji se održava početkom srpnja u Škotskoj, britanski je ministar vanjskih poslova Jack Straw. Glavna tema razgovora ministara vanjskih poslova bit će ponovna izgradnja Afganistana, a raspravljat će se i problemu suočavanja s trgovinom droge u toj zemlji.

KANDAHAR - Afganistanske i američke snage ubile su više od 103 talibana u jugoistočnom dijelu Afganistana, objavilo je u četvrtak ministarstvo unutarnjih poslova dodajući da je to najveći poraz militanata u regiji u posljednje dvije godine. Ofenziva protiv talibana ovaj tjedan bila je najveći udarac gerilcima koji su planirali potkopati parlamentarne izbore predviđene za rujan, kazao je glasnogovornik ministarstva Lutfullah Mashal. U tim napadima poginula su i tri pripadnika afganistanske policije, a šest američkih vojnika je ozlijeđeno.

VITORIJA - Baskijski regionalni parlament u Vitoriji izabrao je u četvrtak umjerenog nacionalista Juana Josea Ibarretxea za predsjednika autonomne baskijske vlade. Predsjednik baskijske vlade dobio je treći četverogodišnji mandat zaredom zahvaljujući glasovima 34 od ukupno 75 zastupnika, pobijedivši za samo jedan glas, uz osam suzdržanih zastupnika, socijalističkog protukandidata Patxija Lopeza. Za izbor baskijskog premijera nije potrebna natpolovična većina glasova.

ITOMAN - Japan se u četvrtak obvezao da "nikada više neće proživjeti iskustvo surovog rata", obilježavajući 60. godišnjicu bitke na Okinawi, najkrvavije bitke u Drugom svjetskom ratu na Pacifiku. "Čuvamo brižno mir za godine koje nam dolaze kako ne bismo proživljavali iskustvo surovog rata", kazao je japanski premijer Junichiro Koizumi na svečanosti na Okinawi. Okinawa je vraćena Japanu 1972. godine, nakon čega je postala turističko odredište koje danas sve lošije podnosi nazočnost američkih vojnika kojima je to glavna baza u Japanu. Tokio nastavlja pregovarati s Washingtonom kako bi se smanjio nazočnost američkih vojnika na Okinawi zadržavajući sigurnosni savez koji već desetljećima veže dvije zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙