FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Požega: uz Dan antifašističke borbe - izložba fotografija

POŽEGA, , 22. lipnja 2005. (Hina) - U povodu Dana antifašističke borbedanas je u Požegi otvorena izložba autentičnih fotografija idokumenata koji govore o tom vremenu na prostoru Požeštine.
POŽEGA, , 22. lipnja 2005. (Hina) - U povodu Dana antifašističke borbe danas je u Požegi otvorena izložba autentičnih fotografija i dokumenata koji govore o tom vremenu na prostoru Požeštine.

"Ovom smo izložbom htjeli pokazati da je i na ovim prostorima postojao antifašistički pokret koji se uklopio u europski, pa i svjetski antifašizam. Tu je posebno bilo zanimljivo područje Papuka i Psunja jer se radilo o slobodnom teritoriju na kojemu su postojale institucije tadašnjega antifašističkog pokreta - od bolnica do radionica i štabova", istaknuo je Borivoj Zarić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Požege.

Požeška javnost, kako je najavio Zarić, bit će upoznata i s novim fundusom od nekoliko stotina fotografija snimljenih u Slavoniji i Požeštini. Njih je nedavno darovao potomak pripadnika antifašističkog pokreta, a koji danas živi u Francuskoj. Riječ je o originalnim i autentičnim snimcima osoba i događaja iz toga vremena.

Požeška udruga je, kaže Zarić, još lani od države tražila obnovu uništenoga mozaika "Šušnjarske borbe", rad autora Ede Murtića, te srušenoga Spomenika pobjedi revolucije naroda Slavonije u Kamenskoj, rad Vojina Bakića, koji se nalaze na popisu povijesno-kulturnih spomenika i baštine Hrvatske.

Postavljenu izložbu u povodu 60. obljetnice pobjede antifašizma otvorio je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, a bit će otvorena do kraja godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙