FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren 51. Venecijanski bijenale

ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Talijanski ministar kulture RoccoButtiglione i predsjednik bijenala Davide Croff službeno su u petakotvorili 51. međunarodnu izložbu suvremene umjetnosti u Veneciji, kojaće za javnost biti otvorena u nedjelju.
ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Talijanski ministar kulture Rocco Buttiglione i predsjednik bijenala Davide Croff službeno su u petak otvorili 51. međunarodnu izložbu suvremene umjetnosti u Veneciji, koja će za javnost biti otvorena u nedjelju.

Na izložbi sudjeluje 91 umjetnik a prvi put izložbu organiziraju dvije žene, Španjolke Maria de Corral i Rosa Martinez. Na bijenalu sudjeluju 73 zemlje što je do sada najveći broj zemalja sudionica.

Njemački kipar i grafičar Thomas Schuette primio je nagradu Zlatni lav za najboljeg međunarodnog umjetnika, objavili su organizatori na konferenciji za tisak.

Kao najbolji mladi umjetnik mlađi od 35 godina nagrađena je za svoje video-performanse Regina Jose Galindo iz Gvatemale, dok je Zlatni lav za životno djelo pripao američkoj konceptualnoj umjetnici Barbari Kruger.

Nagrade će biti dodijeljene u petak navečer na svečanosti u venecijanskom Arsenalu.

Povjerenik hrvatske izložbe na 51. venecijanskom bijenalu je Slaven Tolj po čijem izboru hrvatsku umjetnost predstavljaju umjetnici Pasko Burđelez, Zlatan Dumanić, Alen Floričić, Tomo Savić Gecan, Goran Trbuljak i Boris Šincek. Hrvatska izložba otvara se u subotu 11.06. u Museo Fortuny.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙