FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba slika Josipa Vanište

ZAGREB, 24. svibnja 2005. (Hina) - U Kabinetu grafike HAZU večeras jeotvorena retrospektivna izložba uglednog hrvatskog slikara JosipaVanište na kojoj je izloženo oko 180 djela: crteža, akvarela i pastelanastalih od 1945. do 2005. gogine.
ZAGREB, 24. svibnja 2005. (Hina) - U Kabinetu grafike HAZU večeras je otvorena retrospektivna izložba uglednog hrvatskog slikara Josipa Vanište na kojoj je izloženo oko 180 djela: crteža, akvarela i pastela nastalih od 1945. do 2005. gogine.

Oko četrdesetak radova večeras je prvi put predstavljeno javnosti.

Autor predgovora u katalogu izložbe povjesničar umjetnosti Tonko Maroević naglasio je da se kroz polstoljetnu javnu nazočnost slikar Vaništa mimo vlastite volje nametnuo kao jedna od ključnih pojava hrvatske likovnosti i kulture čitavog minulog stoljeća.

On je, dodao je Maroević, imao iznimno značajnu ulogu u epohalnim kretanjima pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća u tendencijama radikalnog kidanja s ograničenjima tog vremena i u bitnom proširivanju prostora slobode, proširivanju područja istančanog i apartnog senzibiliteta.

Maroević je istaknuo da je izložba nastala nakon nedavno objavljene monografije o Vaništi likovnog kritičara Zdenka Tonkovića nakon koje je Vaništi predložio i ovu izložbu.

Maroević je naglasio kako je izložba važna i zbog toga što pokazuje velik dio Vaništinih nepoznatih radova. Njegova djela kroz čitavo ovo spomenuto razdoblje očuvala su puninu napona i snažnu umjetnikovu motivaciju. Noviji Vaništini radovi imaju više svjetlosti, ocijenio je Maroević rekavši kako se čini da ta svjetlost raspršuje formu. U svim radovima prisutan je Vaništin dinamizam.

Pokazano je iskustvo jednog ustrajnog autora koji koristi igru geometrije i organskog.

Likovni postav uz Tonka Maroevića i Vaništu potpisuje i akademik Ante Vulin.

Izložba Josipa Vanište bit će otvorena do kraja lipnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙