FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba fotografija Mladena Tudora

ZAGREB, 24. svibnja 2005. (Hina) - Retrospektivna izložba "MladenTudor: fotografije 1954.-2004." otvorena je večeras u Muzeju zaumjetnost i obrt.
ZAGREB, 24. svibnja 2005. (Hina) - Retrospektivna izložba "Mladen Tudor: fotografije 1954.-2004." otvorena je večeras u Muzeju za umjetnost i obrt.

Ova izložba, kako je istaknuto na otvorenju, omogućuje uvid u pol stoljeća Tudorova stvaralaštva, a šesta je u nizu u ovoj godini u kojoj Muzej za umjetnost i obrt obilježava 125 godina od svog osnutka.

Autorica izložbe je Dubravka Osrečki Jakelić, voditeljica zbirke novije fotografije Muzeja za umjetnost i obrt. Ona je uz ostalo istaknula da se artistički i intelektualno Mladen Tudor formira u kulturnom ozračju poticajnih i inovativnih zbivanja pedesetih godina u Hrvatskoj u vrijeme transformiranja zagrebačke Obrtne škole u školu za primijenjenu umjetnost, s programskom koncepcijom usmjerenom prema Bauhausu.

Mladen Tudor pripada prvoj generaciji učenika Škole za primijenjenu umjetnost (1950., 1955.,) s kojom se nakon završenog petogodišnjeg umjetničkog školovanja u hrvatskoj fotografiji pojavljuje novi profil profesionalnih stvaralaca koje karakterizira široka fotografska usmjerenost i osjetljivost na nove oblike fotografskog stvaralaštva.

Tudorova izložba započinje s njegovim fotografijama što ih objavljuje kao fotoreporter tadašnje novinske kuće Vjesnik. Radi za nekadašnji popularni tjednik Vjesnik u srijedu i tjednik Globus.

Autorica izložbe Dubravka Osrečki Jakelić naglašava kako Tudor svojim fotografijama dokumentira društvenu i povijesnu stvarnost kroz svakodnevicu i sudbine anonimnih aktera te je jedan od vodeći predstavnika onodobnog foto-žurnalizma.

Motivi njegovih fotografija oslikavaju zbivanja sa zagrebačkih trgova, tržnica, muzeja ili su to fotografije nastale u metropolama poput Londona, Pariza ili New Yorka.

Tudorov fotografski prostor zemljopisno je određen idejom kozmopolitizma.

Ova izložba pojavljuje se nakon duže stanke od 20 godina, a početkom 2000. Tudor nastavlja svoje fotografsko bilježenje te naglašava kako njime provjerava sposobnost opažanja.

Ovaj veliki opus nezaobilazna je odrednica povijesti hrvatske fotografije, istaknula je na otvorenju Dubravka Osrečki Jakelić. Na izložbi je predstavljeno 105 fotografija.

Izložba će ostati otvorena do 12. lipnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙