FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Arhitekti Freudenreich i Deutsch graditelji i stanari Bosanske ulice u Zagrebu"

ZAGREB, 29. svibnja 2005. (Hina) - Izložba Silvije Limani i Vanje Žanko"Arhitekti Freudenreich i Deutsch graditelji i stanari Bosanske uliceu Zagrebu" otvorena je danas u Galeriji "Milan i Ivo Steiner" Židovskeopćine u Zagrebu.
ZAGREB, 29. svibnja 2005. (Hina) - Izložba Silvije Limani i Vanje Žanko "Arhitekti Freudenreich i Deutsch graditelji i stanari Bosanske ulice u Zagrebu" otvorena je danas u Galeriji "Milan i Ivo Steiner" Židovske općine u Zagrebu.

Izložba je otvorena do 29. lipnja.

Autorice te izložbe "postavile su si nadasve vrijednu, ali i vrlo opsežnu zadaću - istraživanje zagrebačke moderne arhitekture, vrlo složenog i još nedovoljno istraženog područja naše novije kulture", rekao je otvarajući izložbu arhitekt Tomislav Premerl.

Limani i Žanko istraživale su Bosansku ulicu i vile koje su ostvarili arhitekti Aleksandar Freudenreich (Zagreb 1892. - Zagreb 1974.) i Pavao Deutsch (Zagreb 1897. - Zagreb 1948.).

Privatne vile u Bosanskoj ulici, među kojima su i njihove vlastite u kojima su stanovali, velikim su dijelom njihovo djelo, rekao je Tomislav Premrl.

Zanimljivim je ocijenio da su dvojica arhitekata u Bosanskoj ulici u nekoliko godina ostvarili deset projekata, što umnogome rasvjetljava i društveno i urbanističko ozračje 20-tih godina 20. stoljeća.

Načinili su i nekoliko projekata koji nisu izvedeni pa ih možemo nazvati graditeljima Bosanske ulice, rekao je Premrl, ističući da je ta ulica u stvaralaštvu Freudenreicha i Deutscha vrlo zanimljiva, što nam autorice pokazuju i izložbom jer će takva analiza arhitekture otvoriti i nova pitanja, ključna za povijest i razvoj hrvatske moderne.

Autorice izložbe su Bosansku ulicu pokazale kao cjelovito zaokruženi opus u bogatom stvaralaštvu dvojice arhitekata, što je važno za njihovo stvaralaštvo, a i doprinos historiografiji hrvatske moderne arhitekture.

Arhitekti Freudenreich i Deutsch udružili su se kao već poznati autori godine 1923. i zajedno su radili do 1940., a ostvarili su mnoga važna i velika zdanja te postigli znatan uspjeh na arhitektonskim natječajima.

U katalogu izložbe, kojemu je recenzent Tomislav Premerl, autorice su zabilježile bogate životopise zagrebačkih arhitekata Aleksandra Freudenreicha i Pavla Deutscha, koji su ostvarili vrijedna arhitektonska ostvarenja u Zagrebu i diljem Hrvatske .

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙