FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak: Tribina i izložba o Prvom partizanskom odredu

SISAK, 21. lipnja 2005. (Hina) - U povodu sutrašnjeg Danaantifašističke borbe, sisačka Udruga antifašističkih boraca iantifašista "Brezovica" otvorila je u hotelu "Panonija" u Siskuprigodnu izložbu i održala svečanu tribinu o značaju osnivanja idjelovanja Prvog sisačkog partizanskog odreda za razvojantifašističkog pokreta u Hrvatskoj u tada porobljenoj Europi.
SISAK, 21. lipnja 2005. (Hina) - U povodu sutrašnjeg Dana antifašističke borbe, sisačka Udruga antifašističkih boraca i antifašista "Brezovica" otvorila je u hotelu "Panonija" u Sisku prigodnu izložbu i održala svečanu tribinu o značaju osnivanja i djelovanja Prvog sisačkog partizanskog odreda za razvoj antifašističkog pokreta u Hrvatskoj u tada porobljenoj Europi.

Tribinu je otvorio predsjednik udruge Gabrijel Malović koji je pozdravio preživjelu članicu Prvog partizanskog odreda 84-godišnju Katicu Kušec te istaknute antifašiste Milana Čačića Sivog i Ivana Maslaka iz Siska.

Katica Kušec, koja je bila jedina žena u Odredu, podsjetila je da je u to vrijeme u Sisku postojao jaki radnički pokret koji su vodili komunisti te je naglasila da tu činjenicu ne smiju i ne mogu negirati ni bivša, ni sadašnja, ni buduća povijest. Kazala je da Odred ne bi opstao bez podrške naroda u okolnim selima i ustvrdila da mnogi ljudi koji su im pomagali nisu bili ni komunisti, ni HSS-ovci, već su bili opredijeljeni za pravdu.

"Vodila nas je ideja da se borimo za slobodu", rekla je Katica Kušec. Zajedno s Milanom Čačićem Sivim podsjetila je i na prvog zapovjednika sisačkog odreda Vladu Janića Capu.

Izložbu je otvorio predsjednik sisačkog SDP-a i predsjednik Gradskog vijeća Siska Marijan Malina, koji je podsjetio da je 22. lipnja nekada bio Dan općine Sisak i Dan grada Siska, te je istaknuo da je 22. lipnja 1941. dan po kojemu je Sisak poznat u svijetu.

Na izložbi su postavljene originalne fotografije svih sudionika Prvog sisačkog partizanskog odreda, mjesta u šumi Brezovica kod Siska gdje je održano prvo okupljanje Odreda pod zapovjedništvom Vlade Janića Cape te fotografije o ratnom putu te postrojbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙