FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks: Hrvatska je nastala na temeljima antifašizma i odluka ZAVNOH-a

ZAGREB,21. lipnja(Hina) - Republika Hrvatska nastala je na temeljimaantifašizma i odluka ZAVNOH-a, istaknuo je večeras predsjednikHrvatskoga sabora Vladimir Šeks na svečanom prijemu povodom Danaantifašističke borbe, 22. lipnja.
ZAGREB,21. lipnja(Hina) - Republika Hrvatska nastala je na temeljima antifašizma i odluka ZAVNOH-a, istaknuo je večeras predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks na svečanom prijemu povodom Dana antifašističke borbe, 22. lipnja.

Ova je Hrvatska nastala na temelju odluka ZAVNOH-a, tog ratnog parlamenta, nasuprot onomu koji nije bio hrvatski, a koji se dva-tri puta sastao u ovoj zgradi, sazvan od Ante Pavelića, rekao je Šeks, koji je i predsjednik Odbora za obilježavanje 60. obljetnice pobjede Antifašističke koalicije.

Uzvanike, koji su njegov govor više puta prekidali pljeskom, Šeks je izvijestio da je taj odbor inicirao da se 25. rujna zakonom proglasi kao spomendan "prisajedinjenja prodanih, otetih dijelova hrvatskog teritorija" matici domovini.

Sabor u ovom sazivu nije nastavljač onih koji su izdali i prodali dijelove hrvatskog teritorija, poručio je predsjednik Sabora.

Odbor se, naveo je, zauzeo i za promjene zakona kojima bi se poboljšao položaj antifašističkih boraca, zatražio je ispravno vrednovanje novije hrvatske povijesti, posebno one iz II. svjetskog rata te se zauzeo za očuvanje i zaštitu spomeničke baštine NOB-a.

Šeks je najavio da će se sutra u šumi Brezovici pokraj Siska, u kojoj je 22. lipnja 1941. osnovan Prvi partizanski odred, svečano obilježiti osnivanje prvog organiziranog, antifašističkog oružanog odreda, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi.

Tu su hrvatski narod i drugi građani bili perjanica u borbi protiv fašizma i sila zla, poručio je predsjednik Sabora.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Krešimir Piškulić izrazio je zadovoljstvo svečanim obilježavanjem 60. obljetnice pobjede Antifašističke koalicije i vrednovanjem antifašizma kao civilizacijske stečevine Europe.

Svečanom prijemu u Saboru nazočni su bili preživjeli antifašisti i borci Prvog partizanskog odreda, predstavnici političkog života na čelu s predsjednicima države i Vlade Stjepanom Mesićem i Ivom Sanaderom, predstavnici sudbene vlasti, vjerskih zajednica, javnog, kulturnog i znanstvenog života.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙