FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslavljena obljetnica povratka vukovarskoga Gradskog muzeja iz progonstva

VUKOVAR,28. svibnja 2005.(HINA) - Manifestacijom "Nebo nad Vukovarom",u Vukovaru je danas proslavljena osma obljetnica povratka izprogonstva i ponovnog otvorenja Gradskog muzeja na staroj adresi, uDvorcu "Eltz" u Vukovaru.
VUKOVAR,28. svibnja 2005.(HINA) - Manifestacijom "Nebo nad Vukovarom", u Vukovaru je danas proslavljena osma obljetnica povratka iz progonstva i ponovnog otvorenja Gradskog muzeja na staroj adresi, u Dvorcu "Eltz" u Vukovaru.

U zgradi Oranžerije, obnovljene prošle godine u sklopu kompleksa Dvorca "Eltz", otvorena je izložba zagrebačkog slikara Vatroslava Kuliša iz ciklusa ulja na platnu "Rifovi", koju Vukovarci mogu razgledati do 28. kolovoza.

Predstavljajući, uoči otvorenja izložbe Vatroslava Kuliša, manifestaciju "Nebo nad Vukovarom" ravnateljica vukovarskoga Gradskog muzeja Ruža Marić je istaknula da je riječ samo o jednom segmentu kulturne obnove Vukovara nakon Domovinskog rata.

Povratkom u Vukovar i mnogim manifestacijama i kulturnim događajima, kao što su "Nebo nad Vukovarom", "Vukovarske adventske svečanosti" i druge, otvorili smo vrata Vukovara hrvatskim i međunarodnim umjetnicima s mogućnošću prezentacije kulturne baštine, rekla je Ruža Marić.

Istaknula je kako je prošlo osam godina otkako su shvatili da se upravo u ruševinama Dvorca "Eltz" mora pronaći mjesto koje će postati izvorištem kulturne obnove u ratu stradalog Vukovara.

Nakon otvorenja izložbe Vatroslava Kuliša, koju je predstavio viši kustos vukovarskoga Gradskog muzeja, prof. Zdravko Dvojković, mnogi su posjetitelji na prvom katu Oranžerije mogli vidjeti video-zapis o obnovi pokućstva iz Dvorca "Eltz" u zagrebačkoj radionici "Megyery" te obnovljeni barokni tabernakul iz godine 1777. iz fundusa tog muzeja.

Također je otvorena izložba radova u origami tehnici učenika vukovarskih osnovnih škola "Vukovar - Hirošima - 1000 ždralova iz Hrvatske za Hirošimu".

Izložba je nastala u suradnji vukovarskoga Gradskog muzeja i Hrvatsko-japanskoga kulturnog društva iz Zagreba.

Riječ je o pokušaju duhovnog i kulturnog povezivanja Vukovara i Hirošime, gradova koji su proživjeli istu stradalničku kataklizmu, rekla je Ruža Marić.

Predstavljen je i plakat ovogodišnje manifestacije "Nebo nad Vukovarom", za koji je idejno rješenje načinio Željko Kovačić, te je upriličen zajednički "foto session" sudionika priredbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙