FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba Sinjska alka 1715-2005. obnova i zaštita

ZAGREB, 15. lipnja 2005. (Hina) - U okviru obilježavanja jubilarne 290.Sinjske alke u zagrebačkom Arheološkom muzeju u subotu 18. lipnja bitće otvorena izložba "Sinjska alka 1715 -2005. obnova i zaštita" nakojoj će biti izloženi restaurirani izlošci iz bogate zbirke alkarskihodora, opreme i oružja.
ZAGREB, 15. lipnja 2005. (Hina) - U okviru obilježavanja jubilarne 290. Sinjske alke u zagrebačkom Arheološkom muzeju u subotu 18. lipnja bit će otvorena izložba "Sinjska alka 1715 -2005. obnova i zaštita" na kojoj će biti izloženi restaurirani izlošci iz bogate zbirke alkarskih odora, opreme i oružja.

Izložbu organizira Viteško alkarsko društvo (VAD) Sinj u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom u kojem se 25 godina restauriralo to vrhunsko kulturno blago viteške igre koja ima najdulju tradiciju u Hrvatskoj, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Arheološkom muzeju.

Posjetitelji će moći vidjeti više od 350 eksponata raspoređenih u 10 tematskih cjelina, a autorica postava je Nikolina Jelavić Mitrović. Izložba se održava i pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Sinjska alka, kao takva, jedina je na Mediteranu, iako postoje slične manifestacije, no jedino ona ima takav kontinuitet i povijesno utemeljenje u bitci kod Sinja protiv Turaka 1715. Stoga je nastojimo, zajedno s paškom čipkom uvrstiti na UNESCO-vu listu svjetske baštine, rekao je član Uprave VAD-a Ivo Delonga.

O tijeku procesa restauracije i izrade replika alkarskih, odora, opreme i oružja, koji je započeo prije 24 godine, govorio je ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda Ferdinand Meder. Tijekom 24 godine obnovljeno je više od 1500 predmeta, a projekt su financirali VAD, Ministarstvo kulture, Hrvatski restauratorski zavod, a potpomogli su ga i brojni sponzori.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Ante Rendić Miočević istaknuo je da se radi o izuzetno zanimljivom projektu obilježavanja 290. obljetnice Sinjske alke i 10-godišnjeg ciklusa uoči njezine 300. obljetnice.

Na dan otvaranja izložbe alkarska povorka proći će ulicama užeg gradskog središta, a predviđen je i prigodni kulturni program, te prigodna obraćanja organizatora i sudionika tog projekta.

Nakon Zagreba izložba seli u Sinj za vrijeme održavanja Alke gdje će se moći razgledati od 1. do 20. kolovoza, a ostvareni su i kontakti s Dubrovnikom gdje bi trebala biti postavljena krajem kolovoza. Planirano je izložbu postaviti i u Rami (BiH) iz koje je hrvatsko stanovništvo bježeći pred Turcima predvođeno franjevcima doselilo na područje Sinja i Cetinske krajine. .

Sinjska alka ustanovljena je na spomen slavne pobjede naroda Sinjske i Cetinske krajine nad Turcima 1715. i do viteške igre prerasla je u simbol jednog kraja do te mjere da je narod smatra authtonom pojavom, a stručnjaci spomenikom etnografske baštine. Kako se ta pobjeda prema legendi i narodnom vjerovanju pripisuje intervenciji Bogorodice, između tradicije trčanja Alke i kulta Gospe postoji do danas neraskidiva veza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙