FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić uputio poruku u povodu Dana antifašističke borbe

ZAGREB, 20. lipnja 2005. (Hina) - U povodu 22. lipnja, Danaantifašističke borbe hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uputio jeporuku u kojoj navodi da je to prilika da se još jednom odredimo premavlastitoj povijesti i prema temeljima na kojima je sazdana samostalnahrvatska država.
ZAGREB, 20. lipnja 2005. (Hina) - U povodu 22. lipnja, Dana antifašističke borbe hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uputio je poruku u kojoj navodi da je to prilika da se još jednom odredimo prema vlastitoj povijesti i prema temeljima na kojima je sazdana samostalna hrvatska država.

Ujedno je to i prigoda da svijetu potvrdimo svoju svijest o tim temeljima i o potrebi borbe za povijesne istine, navodi predsjednik Mesić u današnjoj poruci.

Vrijedi podsjetiti da o našoj utemeljenosti u antifašističkoj borbi govori i hrvatski Ustav, te podsjetiti i naglasiti da je samo i isključivo zahvaljujući borcima - antifašistima među kojima su pripadnici tadašnje Komunističke partije igrali zapaženu ulogu, mada nisu bili u većini, Hrvatska dočekala kraj Drugog svjetskog rata na strani pobjedničkih sila saveznika.

U današnjem svijetu antifašizam je civilizacijska tekovina i u prvom redu ljudska, a tek zatim političko opredjeljenje. Taj svijet polazi od spoznaje da je tek pobjeda u borbi s fašizmom i nacizmom otvorila vrata demokraciji, bez obzira na to što je u nekim zemljama demokracija zakoračila kroz ta vrata s golemim zakašnjenjem. I u tom se svijetu pripadnost neke zemlje demokratskoj obitelji država i naroda procjenjuje i na osnovi odnosa te države i u toj državi prema fašizmu, odnosno antifašizmu.

Iza nas je razdoblje u kojem se potpuno nepotrebno i krajnje štetno za ključne interese Hrvatske, koketiralo s fašizmom i umanjivalo, odnosno prešućivalo vrijednosti antifašizma. U tome vremenu bili smo, a povremeno smo i dalje, svjedoci besramnog revidiranja povijesnih istina o Drugom svjetskom ratu uopće, a na ovim prostorima osobito.

Na Dan antifašističke borbe sjećamo se s pijetetom, priznanjem i trajnom zahvalnošću svih onih koji su dali svoje život, odupirući se fašizmu prije 60 i više godina. Potvrđujemo svoju slobodarsku, antifašističku opredijeljenost koja je na specifičan način došla do izražaja u Domovinskom ratu. I odričemo pravo bilo kome da prekraja povijest, pretvarajući povijesne gubitnike u naknadne pobjednike, ističe u poruci u povodu Dana antifašističe borbe predsjednik Stjepan Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙