FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Državna izaslanstva položila vijence u povodu Dana antifašističke borbe

ZAGREB, 21. lipnja 2005. (Hina) - U povodu Dana antifašističke borbe uutorak su predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskogsabora i predsjednik Odbora za obilježavanje 60. obljetnice pobjedeantifašističke koalicije Vladimir Šeks s predstavnicima SABA-e ičlanovima Odbora te izaslanstvo Vlade položili vijence i zapalilisvijeće kod Grobnice Narodnih heroja na groblju Mirogoju.
ZAGREB, 21. lipnja 2005. (Hina) - U povodu Dana antifašističke borbe u utorak su predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Odbora za obilježavanje 60. obljetnice pobjede antifašističke koalicije Vladimir Šeks s predstavnicima SABA-e i članovima Odbora te izaslanstvo Vlade položili vijence i zapalili svijeće kod Grobnice Narodnih heroja na groblju Mirogoju.

U izaslanstvu Hrvatskog sabora bili su i potpredsjednici Luka Bebić i Mato Arlović. U izaslanstvu SABA-e bili su članovi Odbora za obilježavanje 60. obljetnice pobjede Antifašističke koalicije - predsjednik SABA-e Krešimir Piškulić i njeni potpredsjednici Vesna Čulinović-Konstantinović, Josip Skupnjak i Vinko Šunjara.

U izaslanstvu Vlade bili su potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, ministar kulture Božo Biškupić, ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić i državni tajnik u Središnjem državnom uredu za upravu Antun Palarić.

U izaslanstvu predsjednika Republike bili su njegov savjetnik za pitanja političkog sustava Siniša Tatalović, pročelnik Kabineta Predsjednika Hrvoje Cvitanović i pobočnik Predsjednika pukovnik Vlado Čulina.

Izaslanstvo Gradske skupštine Grada Zagreba, u kojemu su bili predsjednica Tatjana Holjevac, potpredsjednik Berislav Radić i predstavnik Odjela za branitelje Grada Zagreba Miodrag Demo položili su vijence i zapalili svijeće na grobištu Dotrščina.

U Hrvatskoj se u srijedu obilježava Dan antifašističke borbe i 64. obljetnica osnutka prve antifašističke postrojbe u tadašnjoj okupiranoj Europi - Prvog sisačkog partizanskog odreda.

Prvi sisački partizanski odred osnovan je 22. lipnja 1941. u šumi Brezovica pokraj Siska. Imao je 77 boraca koje su predvodili zapovjednik Vladimir Janjić-Capo i komesar Marijan Cvetković, a njegov pripadnik bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko koji je umro 2003.

Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjelo je 38 njegovih boraca.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je, po podacima SABA, aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet, od ukupno 11, korpusa NOV-a.

Od osnutka samostalne hrvatske države Dan antifašističke borbe svake se godine obilježava 22. lipnja.

Ranije se, u bivšoj SFRJ kao Dan antifašističke borbe obilježavao 27. srpnja - Dan ustanka, u spomen na prvi ispaljeni metak u Srbu, iako je osnutak sisačkog odreda tom događaju predhodio više od mjesec dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙