FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministrica Kitarović u Cordobi na konferenciji o antisemitizmu

ZAGREB, 8. lipnja 2005. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova ieuropskih integracija (MVPEI) Kolinda Grabar Kitarović sudjeluje usrijedu u španjolskom gradu Cordobi na konferenciji Organizacije zaeuropsku sigurnost i suradnju (OESS) o antisemitizmu i drugim oblicimanetolerancije, priopćeno je iz MVPEI-a.
ZAGREB, 8. lipnja 2005. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) Kolinda Grabar Kitarović sudjeluje u srijedu u španjolskom gradu Cordobi na konferenciji Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) o antisemitizmu i drugim oblicima netolerancije, priopćeno je iz MVPEI-a.

Hrvatska ministrica u svom je govoru istaknula da Hrvatska već ima usvojene brojne dokumente koji se odnose na borbu protiv antisemitizma i drugih oblika netolerancije te da je sada vrijeme za poduzimanje konkretnih mjera za njihovu primjenu.

Dodala je kako je Hrvatski sabor šezdeset godina nakon pobjede nad fašizmom usvojio Deklaraciju o antifašizmu, a predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader posjetili su Jasenovac kako bi odali počast svim palim žrtvama te pozvali na poštivanje prava žrtava na istinu.

Ministrica Grabar Kitarović istaknula je i napredak Hrvatske u donošenju i primjeni zakona vezanih uz ljudska prava i nediskriminaciju, stoji u priopćenju.

Konferencija u Cordobi bavi se temama kao što su borba protiv antisemitizma i drugih oblika diskriminacije te promocijom tolerancije.

Skup će završiti sutra, 9. lipnja općom sjednicom o borbi protiv rasizma, ksenofobije, netolerancije i diskriminacije općenito te se očekuje prihvaćanje "Deklaracije iz Cordobe", navodi se u priopćenju MVPEI-a.

OESS je regionalna sigurnosna organizacija koja državama članicama, njih 55 u Europi, Zakavkazju i Srednjoj Aziji služi kao glavni instrument za rano upozoravanje, prevenciju sukoba, rukovođenja krizom te post-konfliktnu rehabilitaciju.

Hrvatska je punopravna članica od 24. ožujka 1992. godine i tijekom rata devedesetih godina često je bila na "dnevnom redu" OESS-a.

U Hrvatskoj još boravi terenska misija OESS-a uspostavljena u travnju 1996. godine s mandatom da pomogne hrvatskoj Vladi u ispunjavanju preuzetih obveza i u normalizaciji poslijeratnog stanja, uključujući i povratak prognanika i izbjeglica.

U skladu sa svojim mogućnostima, Hrvatska i sama uključuje u terenske aktivnosti OESS-a, kao što je promatranje izbora i referenduma u zemljama regije te ostalim članicama OESS-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙